Elárverezik Kádár János utolsó leveleit

Vágólapra másolva!
A két dokumentum együttes kikiáltási ára 2,7 millió forint, az aukciót szervező antikvárium szerint biztosan nagy lesz az érdeklődés.
Vágólapra másolva!

Igazi történelmi ritkaságok kerülnek kalapács alá szombaton Budapesten – írja a Blikk. Egy antikvárium Kádár Jánosnak, az MSZMP első titkárának, később főtitkárának két levelét árverezi el. Az egyik levelet Kádár kézzel írta, ez az 1987-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak küldött sorok piszkozata – mondta a Blikknek Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium tulajdonosa.

Ebben a levélben a politikus többek között megköszönte szovjet kollégájának, illetve feleségének, hogy jókívánságokat és ajándékot küldtek az ő felesége, Tamáska Mária születésnapjára. Mivel ez csak kézzel írt piszkozat, Magyarországon maradt, hiszen Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott és oroszra fordított levél ment – írja a lap.

A levél tulajdonosát nem nevezheti meg az antikvárium. Kilétéről csak annyit mondtak, hogy a politikus és a közte lévő személyes kapcsolat útján juthatott az 1,2 milliós kikiáltási áron kínált levélhez.

A másik, sokkal érdekesebb és a hazai közélet szempontjából fontosabb darab már csak a véletlennek köszönhető, hogy a titokzatos eladónál maradt. Ez az 1,5 millióért licitre kerülő levél ugyanis nem más, mint Kádár lemondólevele. Nagy valószínűséggel egyben az utolsó hivatalos irat, amelyet a politikus aláírt, a dátum szerint ugyanis kevesebb mint egy hónappal Kádár halála előtt, 1989. május 10-én kelt. Ebben a pártfőtitkár azt írta az MSZMP Központi Bizottságának, hogy „fegyelmezett kommunistaként" elfogadja a testület döntését, vagyis azt, hogy felmentették pártelnöki tisztségéből és központi bizottsági tagságából.

A levelet nem kapta meg a párt, mert végül nem is küldték el, Kádár ugyanis két nappal korábban szóban már lemondott, és ezt a központi bizottság elfogadta. Vagyis nem volt szükség újabb értesítésre. Ha az MSZMP megkapta volna ezeket a sorokat, valószínűleg iktatták volna a levelet, és ma állami gyűjteményben lenne. Az árverést szervező galéria tulajdonosa a Blikknek elmondta: bár ő sokallta a bőven egymillió forint feletti kikiáltási árakat, biztos abban, hogy a relikviák elkelnek majd.