Felpezsdült a spanyol ingatlanpiac

Marbella
Marbella közkedvelt üdülővárosnak számít Dél-Spanyolországban
Vágólapra másolva!
Igencsak felpezsdült az elmúlt hónapok során spanyol ingatlanpiac, Bill Gates és Soros György után ugyanis a kínaiak érdeklődése jócskán megugrott az első negyedévben. Mindemellé pedig jó táptalajt szolgáltathat a befektetések számára a javuló spanyol makrogazdasági helyzet is.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány adatai szerint az első negyedévben mintegy 83 ezer lakás adásvétele zajlott le, ami az egy évvel korábbi tranzakciószámot 14 százalékkal haladja meg. Hatalmas volt az érdeklődés a külföldiek körében, akik az ügyletek mintegy 12 százalékát adták. A legaktívabbak a távol-keleti befektetők voltak, közülük elsősorban a kínaiakat lehet kiemelni.

Az ingatlanértékesítéssel foglalkozó Sotheby’s-nél az ügyfelek 11 százalékát kínaiak teszik ki, miközben 2009-ben még csak 4 százalékra volt tehető az arányuk. A CNBC által megkérdezett szakértők válaszai szerint a kínaiak elsősorban Madridban, Barcelonában, illetve a golfpályáiról híres üdülővárosban, Marbellában mutatkoztak igazán aktívnak.

Marbella közkedvelt üdülővárosnak számít Dél-Spanyolországban Forrás: 123rf.com

Szakértői vélemények szerint meghatározó volt az elmúlt év Spanyolország számára, miután visszatért a bizalom a mediterrán országgal kapcsolatban. Ebből pedig az ingatlanpiac is nagyban kivette a részét.

Kiknek köszönhető a bizalom visszaállítása?

Korántse gondoljuk azt, hogy csak az ázsiaiak mutattak nagy érdeklődést az elmúlt hónapok során a spanyol ingatlanpiac iránt. Olyan híres tőzsdei befektetők is megjelentek az ibériai országban, mint Soros György, vagy John Paulson, akik jelenlétükkel szintén gondoskodtak arról, hogy visszaálljon a bizalom. Egyébként mindkét hedge fund guru komoly (16,7-16,7 százalékos) részesedést vásárolt a még csak március óta tőzsdén forgó Hispania nevezetű ingatlanipari társaságban.

Hispania napi grafikon (Madrid) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ráadásul korábban az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk róla, hogy a világ leggazdagabb embereként számon tartott Bill Gates is bevásárolt az ingatlaniparban is érintett Fomento de Construcciones y Contratas, azaz röviden FCC névre hallgató cégbe. Sőt, a pletyka szerint állítólag Soros is beszállt, ami az év elején jókora ralit eredményezett az FCC árfolyamában.

FCC napi grafikon (Madrid) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A spanyol befektetések szempontjából kedvező hírnek számít, hogy a gazdasági növekedés továbbra is fellendülőben található, míg az S&P a múlt hét folyamán felminősítette a spanyol adósságbesorolásra érvényben tartott osztályzatát. Mindezek alapján a jelenlegi szinteken érdemes lehet körbenézni a spanyol ingatlanpiacon érintett cégek között, hiszen a fellendülésből ők is jócskán kivehetik a részük.