Vágólapra másolva!
Porig sújtva nyilatkoztak a magyar férfikézilabda-válogatott tagjai a szlovéniai vb-selejtezőn elszenvedett, az olimpiai részvételt is veszélybe sodró vereség után. Mikler Roland szerint ezt nehéz lesz feldolgozni, Iváncsik Gergő nem is emlékszik hasonlóra, egyedül Lékai Máté bízik benne, hogy az Eb-n ki lehet még harcolni a riói szereplés jogát.

A magyar válogatott példátlan összeomlást produkált a szlovéniai vb-selejtezőn, a végül kiütéses vereség nem csak a 2015-ös világbajnoki, de jó eséllyel a 2016-os riói szereplésbe került. A magyar csapat játékosai összetörve jöttek ki az öltözőből, sem ők, sem a szakmai stáb tagjai nem tudtak magyarázattal szolgálni, mi történt a velenjei mérkőzés utolsó hat percében.

Mocsai Lajos szűkszavúan értékelt az öltözőfolyosón. "Rengeteg egyéni hibát követtünk el, különösen a visszarendeződéssel voltak komoly gondjaink, pedig a szünetben külön kitértünk rá, hogy a kedvezőtlen eredmény miatt a szlovénok biztosan rohanni fognak. Kell egy kis idő, amíg leülepszik bennünk a mérkőzés, most még korai lenne a jövőről beszélni" – mondta a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott nem játszott kiemelkedően a hajráig sem, de az utolsó hat percben teljesen megsemmisült. A 19 kapott gól egy félidő alatt brutálisan sok, de még így is tovább lehetett volna jutni, ha támadásban akad valaki, aki kihúzza a csapatot a gödörből. Ilyen játékos azonban nem akadt, csak rengeteg gyenge teljesítmény.

Nagy Lászlónak sem ment Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nagy László sem tudja, mi történt a csapattal a hajrában. "Tettük a dolgunkat, aztán a szlovénok egyszerűen fölénk kerekedtek. Próbálkoztunk, de a végén már semmi nem sikerült, és ahogy ilyenkor lenni szokott, az ellenfélnek minden összejött. Lehet, hogy a mi időnk lejár. Jöjjenek akkor a fiatalok, mert azt nem lehet, hogy még nyolc évig mi húzzuk a szekeret" – tette hozzá a roppant feldúlt játékos, aki magába roskadva, egyedül ült az öltözőfolyosón a lefújás után.

Az általában a védekezésével taroló magyar csapatnak a hajrában már nemcsak értékelhető támadása nem volt, de a szlovénok gyors mozgását sem tudták felvenni a játékosok. A döntetlenről induló utolsó öt percet úgy kezdtük, hogy emberelőnyben nemhogy nem sikerült eldönteni a meccset, de 0-3-mal a szlovénok kezébe adtuk a győzelmet.

Volt néhány élesebb szóváltás

"Nem emlékszem olyanra a pályafutásomban, hogy valaha így összeomlottunk volna" – mondta Iváncsik Gergő a történtekről. Arra a kérdésre, hogy miért veszekedtek feltűnően sokat egymással a csapat tagjai, Mocsai Lajos csak annyit mondott, erről a játékosokat kell megkérdezni. "Kívülről lehet, hogy így tűnt, de csak arról volt szó, hogy nagyon akartunk nyerni. Volt néhány élesebb szóváltás, de semmi komoly" – mondta erről Iváncsik.

Mikler Roland is rettenetesen csalódott volt, a nyáron Veszprémbe igazoló kapus csak annyit mondott, soha nem érezte magát ennyire tehetetlennek a kapuban. "Ezt nagyon nehéz lesz feldolgozni. Borzasztóan rosszul érzem magam, nagyon akartuk a sikert, és a kezünkben is volt, de érthetetlen módon hagytuk feljönni a szlovénokat. Most nem vigasztal, hogy legutóbb mi, most pedig ők jöttek ki jobban egy szoros párharcból. A kézilabda hazai helyzetét nézve számunkra különösen kellemetlen, hogy nem leszünk ott a világbajnokságon" – tette hozzá Mikler.

A játékosok összetörve, szótlanul sétáltak a buszuk felé az 54-51 arányú kiesés után, egyedül Lékai Máté tudott valami biztatót mondani. "Persze, hogy nagyon nehéz lesz, de én még nem tettem le az olimpiáról. Ki kell jutnunk az Eb-re, és ott meg kell előznünk a vébéről még nem kvalifikált csapatokat. A németek most nem olyan erősek, a szerbeket mindig megverjük, a norvégoknak most nincs olyan jó csapatuk" – bizakodott Lékai.