A világ legnagyobb bevásárlóközpontját akarják felépíteni Dubajban

burj khalifa, burdzs kalifa, dubai, dubaj, illusztráció
Burj Khalifa, the world tallest tower, is silhouetted at sunset in Dubai, on November 30, 2010. The construction and real estate sectors in Dubai has registered a near five percent fall in 2010, a top Dubai government official said of the sector was hit hard by the financial crisis. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
A hatalmas szuperplázában lennének klimatizált utcák, nyitható tetejű vidámpark, színházi és wellnessnegyed, lakóparkok és 100 szálloda is.
Vágólapra másolva!

A földkerekség legnagyobb bevásárlóközpontját akarják felépíteni Dubajban egy valóságos külön, klimatizált város részeként, amely a tervek szerint évi 180 millió látogatót vonzana a Perzsa-öböl mentén fekvő városállamba.

Az újabb gigászi létesítmény tervét az Egyesült Arab Emírségek részét alkotó extravagáns városállam uralkodója, Mohamed bin Rasíd Ál-Maktúm sejk jelentette be vasárnap.

A hivalkodó elnevezésű Mall of The World 4 millió 458 ezer négyzetméteren terülne el, és a 743 ezer négyzetméter alapterületű szuperplázán kívül magában foglalna klimatizált utcákat, egy fedett, de nyitható tetejű vidámparkot, a New York-i Broadwayhez hasonló kulturális és színházi negyedet, egy wellnessnegyedet, több lakóparkot és 100 szállodát is.

A Mall of The World a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa, a fedett sípályával rendelkező Mall of The Emirates és az emirátusok jelenlegi legnagyobb plázája, a Dubai Mall közelében épül fel a tervek szerint – jelentette a helyi hivatalos hírügynökség, a WAM.

Az uralkodó szerint a cél az, hogy megszűnjön a dubaji turizmus idényjellege, a város az év egészében turisztikai és üzleti központ legyen a tágabb térségben élő kétmilliárd ember számára.

Az emírséget tavaly 11 millió turista kereste fel, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 2020-ra, a világkiállításra már 20 millió látogatót várnak. A vasárnap bejelentett gigaprojekttől azt várják, hogy segít évi 180 millióra feltornászni a turisták számát.

A plázát az uralkodó cégbirodalma, a Dubai Holding építi, de egyelőre nem tudni, mennyiért, és azt sem, mikorra készül el.