Így cukkolja az ellenfelet a 115 kilós magyar pólós

Decker Ádám vízilabda
Decker Ádám (Vasas, 2) és Kis Gergely küzd a labdáért a vízilabda Vodafone férfi ob I, 11. fordulójában játszott TEVA-Vasas-UNIQA - ZF-Eger mérkőzésen, a Komjádi uszodában.
Vágólapra másolva!
Decker Ádám a franciák elleni 12-7-es Eb-siker után elárulta, hogyan igyekszik a meccsek során felbosszantani az ellenfelet. Benedek Tibor szövetségi kapitány a margitszigeti pólómeccs során végig tudta, hogy előbb vagy utóbb beindul a magyar gólhenger, ez végül a harmadik negyedben jött be.

A margitszigeti póló-Eb második napján a horvátok némi meglepetésre csak 8-8-as döntetlent értek el Spanyolország ellen, ami azt jelenti, hogy az olimpiai bajnoknak jövő hétfőn le kell győznie Magyarországot, amennyiben csoportelső szeretne lenni. Ez akár rossz hír is lehetne a házigazdának, ám a magyar válogatott 115 kilós, 203 centis védőjének tetszik a helyzet. "Engem felvillanyoz, hogy nagy nyomás lesz a horvátokon ellenünk, lehet majd cukkolni őket, ha nem jön be valami, még odamosolygok, odamondok egyet. Én nagyon örülök, hogy így alakult."

Jó látni, amikor mellettem szenved az ellenfél

A 30 éves pólós részletezte is, hogy pontosan mit érezhet egy támadó játékos akkor, amikor egy védő beszól neki. "Három-négy percen keresztül két százkilós bekk esik-kel a nyakadon, beadják, majd lesodorják a kezedről a labdát - aztán a következő, amit látsz, hogy mosolyognak rád, majd lefordulnak rólad. Ezt a pillanatot a pokolba kívánnád. Ez az odamosolygás nekem be szokott jönni. Nem tudom, mennyire hagy mély nyomot az ellenfélen, de nekem nagyon jó, amikor látom, hogy mellettem szenved az ellenfél, én pedig lelki fölénybe tudok kerülni."

Így bekkel Decker Forrás: MTI/Illyés Tibor

A gyengécske franciák ellen az első játékrész után 2-2, majd a szünetben 4-3 volt az állás, aztán jött egy 5-1-es, végül egy 3-3-as negyed. Decker Ádám szerint szó sincs arról, hogy a magyarok esetleg nem adtak volna bele mindent. "Nem megengedhető, hogy fél vállról vegyük a meccset akár az utolsó percben is, ha hat góllal tudunk, akkor annyival kell nyerni, ha hét góllal, akkor héttel" - magyarázta az OSC pólósa. "Ez egy üzenet lehet a többieknek, magunknak pedig egy visszaigazolás, hogy azok a figurákat meccsen is be tudjuk dobni, amelyeket edzésen is be tudtunk. Szerencsére ezek ma, amikor kellett, bejöttek."

A szerbek erőt demonstrálnak

A csütörtöki ellenfél, Szerbia korábban hajlamos volt arra, hogy könnyelműen pólózzon a tornák elején, Decker szerint ennek vége. "Tanultak a hibáikból, és ezúttal már most az erődemonstrálás szakaszában járnak. Amennyivel lehet, annyival verik az ellenfeleket."

A védő ezzel együtt nem tartja korrekt összehasonlítási alapnak, hogy a szerbek 11, a magyarok pedig öt góllal győzték le a franciákat. "Amikor mi csak eggyel mentünk, vagy amikor öttel nyertünk, akkor sem gondoltam, hogy számít a gólkülönbség - csütörtökön dől csak majd el, hogy Szerbia vagy Magyarország-e a jobb."

Benedek tudta, hogy beindul a gólhenger

Benedek Tibor szövetségi kapitány azt mondja, őt egyáltalán nem zavarta, hogy a félidőben rosszabbul állt a csapat, mint a spanyolok ellen. "Jól éltem meg, mert tudtam, hogy előbb-utóbb elkezdjük belőni a helyzeteinket. Ezek megvoltak, közben pedig keveset kaptunk. Az volt csak a kérdés, hogy mikor áll rá a játékosok keze a gólszerzésre, ez a harmadik negyedben következett be."

A keddi, kritizálható bíráskodásról csak annyit mondott: "Mindenre felkészültünk, de úgy gondolom, hogy a nagy meccsekre jó bírókat küldenek majd. A szerb meccsre olyan játékvezetőket fognak küldeni, akik azért valamennyire kiszámíthatók lesznek."

A cél a csoportelsőség Fotó: Origo

A csoportelsőség igenis fontos a csapat számára. "Nagy könnyebbség, ha nem kell kockáztatni azt, hogy bejutunk-e az első négybe" - mondta a kapitány az Origónak. "A kiesés pedig benne van a pakliban, mivel a másik csoportból is erős ellenfeleket lehet kapni. Szeretnénk csoportelsők lenni, ezért fogunk harcolni, amikor már nem csak azért kell majd pólóznunk, hogy a legjobb három között végezzünk a csoportunkban."

Kiegyensúlyozottabb, harcosabb meccs jöhet

A szakember úgy véli, csütörtökön jobb lesz a magyar válogatott, mint a franciák ellen volt. "A szerbek ellen nagy javulást várok a Világliga-döntőhöz képest, nagyon sokat fejlődtünk azóta. Sokkal kiegyensúlyozottabb, harcosabb meccsre számítok, amelyen talán csak egy gól fogja eldönteni, hogy ki lesz a győztes. Szerintem simán meg tudjuk közelíteni a szerbeket. Megpróbáljuk megverni őket csütörtökön, előbb-utóbb sikerülni fog."

Az idei Világliga-döntőben már 9-2-re is vezettek a szerbek a magyarok elleni döntőben, a vége 10-6 lett. Benedek együttese tavaly is súlyos, 12-7-es vereséget szenvedett a VL-döntőben Szerbiától, utána azonban világbajnok lett - úgy, hogy a csoportkörben kikapott a szerbektől.