Még várni kell a kamatemelésre

Vágólapra másolva!
Nem okozott nagy meglepetést tegnap a Fed, a tapírozás megtörtént, a kamatemelés pedig még odébb. Nem is volt nagy ok a részvénypiaci összeomlásra...
Vágólapra másolva!

USA: Odébb van még a kamatemelés

  • 25 milliárd dollárra vágta vissza havi eszközvásárlási programjának nagyságát a Fed, ami a vártnak megfelelő 10 milliárd dolláros csökkentést jelentett.
  • A Fed továbbra sem adott meg konkrét dátumot az első kamatemelésre vonatkozóan, ugyanakkor az ezekkel kapcsolatos félelmeket valamelyest enyhítette, miután véleményük szerint a munkaerőpiacon még van tér a javulásra. Ugyanakkor továbbra is tartják magukat a korábbi álláspontjukhoz, miszerint a QE3 program végeztével belátható időn belül érkezik majd a kamatemelés.
  • Főleg a kötvényhozamok ugrottak meg, és a dollár erősödött a Fed bejelentésére. A 10 éves amerikai államkötvény 9,5 bázispontos ugrás után 2,55 százalék körül áll, míg a dollárt jelenleg 1,34 közelében jegyzik az euróval szemben. A dollár erősödésével párhuzamosan a nyersanyagoknak sem megy, a WTI árfolyama 100 dollár alá esett be, míg az arany már 1 295 alatt jár.
  • Az amerikai részvénypiacokon jól fogadták a bejelentéseket, a Dow Jones kivételével minden index pluszban zárt, igaz, az S&P 500 csak 0,01 százalékot tudott emelkedni.
  • Ismét csökkentette a Whole Foods Market (NYSE) menedzsmentje az éves árbevételre vonatkozó előrejelzését, már csak 9,6-9,9 százalékos növekedést várnak éves alapon, ráadásul a korábbi 1,52-1,56 dolláros EPS-várakozást is 1,52-1,54-re csökkentette. Így hiába sikerült várt felett teljesíteni a második negyedéves gyorsjelentéssel, 3,4 százalékos mínuszt mutatott zárás után az árfolyam.
  • 6,2 százalékot esett a Yum! Brands (NYSE), miután a társaság megszüntette a kapcsolatot az illegális tevékenységet folytató kínai beszállítóval. A társaság szerint ennek a hatása ugyanakkor jelentős lesz, mind a Pizza Hut, mind pedig a KFC kínai egységeinek teljesítményére nézve.

ÁZSIA: Nincsenek nagy mozgások

  • Felemás kép látható ma reggel az ázsiai tőzsdéken, míg a Shanghai Composite kisebb erősödést mutat, addig a Nikkei és a Hang Seng enyhe mínuszban áll.
  • 51,4 pontot várnak az elemzők a holnapi kínai feldolgozóipari PMI adattól, ami jobb lenne, mint a júniusi 51 pontos érték. A makroadat miatt is indokolt lehet a kivárás a mai kereskedésben.