Vágólapra másolva!
Gyenge makroadat látott napvilágot reggel Kínából, ami után az eladók kezdték uralni az ázsiai tőzsdéken. Az ottani börzéken az sem segít, hogy Amerikában tegnap viszonylag jó hangulat uralkodott, és a tengerentúli indexek kissé korrigálni tudták múltheti zuhanásukat. 
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Mínuszok uralkodnak

  • Mindössze 50 pontot tett ki a Markit kínai szolgáltató szektorra vonatkozó júliusi beszerzési menedzserindexe, ami kilenc éves mélypont közeli szintre esett vissza. Júniusban még 53,1 ponton állt ez a mutató. Japánban ugyanez az index viszont a szektor aktivitásának növekedését mutatta 50,4 pontos értékével.
  • A gyenge kínai makroadat után a főbb ázsiai részvényindexek ezzel együtt visszaesést mutatnak, 0,4-1 százalék között szóródnak a mínuszaik. A piacokon az amerikai börzék tegnapi jó teljesítménye sem tudja meghozni a vételi kedvet.
Forrás: Investor.hu

Beszerzési Menedzserindex (PMI)
Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.
Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának.
Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.

USA: Korrigáltak az indexek

  • A kezdeti bizonytalankodás után a kereskedés végén lendületbe tudtak jönni az amerikai részvényindexek, melyek kissé korrigálták múlt heti zuhanásaikat. Az S&P 500 és a Nasdaq 0,7 százalékot, a Dow Jones fél százalékot erősödött.
Forrás: Investor.hu

  • A vártnál jobban nőtt az AIG (NYSE) profitja a második negyedévben. A részvényenkénti nyereség 1,25 dollárt tett ki a várt 1,05 dollár helyett. A biztosító remekül teljesített a főbb üzletágaiban, melyen túl a repülőgépek lízingelésével foglalkozó üzletágának eladása 1,4 milliárd dollárral javította az adózás utáni eredményt. A hírekre a részvény 2,7 százalékot erősödött piaczárás után.
  • Az IBM (NYSE) nagyjából egy milliárd dollárt fizetett volna a Globalfoundries társaságnak, hogy az vegye át a cég régóta szenvedő hardver-gyártó egységét. A tárgyalások kudarcba fulladtak, mivel a Globalfoundries állítólag 2 milliárd dollár körüli összeget szeretett volna kapni – írja a Bloomberg. Az IBM hardver-gyártó egysége így továbbra is rontja a vállalat eredményeit, mely idén nagyjából 1,5 milliárd dolláros veszteséget termelhet a cégnek