Hatalmas lehet az OTP vesztesége

további százezrekre számíthatnak a devizahitelesek, Demonstrálók feliratokat ragasztanak fel egy OTP-bankfiók ablakára 2013. augusztus 27-én
Budapest, 2013. augusztus 27. Demonstrálók feliratokat ragasztanak fel egy OTP-bankfiók ablakára 2013. augusztus 27-én a fővárosi Nagykörúton, ahol devizahitelesek tüntettek a Nem adom a házam elnevezésű civil szervezet kezdeményezésére. A demonstrálók feliratokat ragasztottak az útba eső bankfiókokra. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A vártnál jóval nagyobb lehet az OTP vesztesége, ha az MNB számítási módszertana érvényesül az árfolyamrés okozta károk kiszámítására - tájékoztatott a BÉT.
Vágólapra másolva!
  • Az OTP tegnap közétett rendkívüli közleményében a júliusban számítottnál magasabb, esetleges veszteségre hívja fel a befektetők figyelmét. A bank szerint akár 41 milliárd forintos is lehet az adózás előtti veszteségük a korábban várt 27 milliárd forinttal szemben, ha az MNB útmutatását alkalmaznák az árfolyamrés kapcsán.
  • Az MNB iránymutatása alapján a devizahitelesektől tisztességtelenül beszedett összegek az árfolyamrés után tőke(elő)törlesztésnek minősülnének. A bank közleményében azt is leírja, hogy sem jogilag, sem szakmailag nem tartja megfelelőnek a módszert, így élni fog perindítási jogával.
  • Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége kapcsán lehetségesen felmerülő negatív adózás előtti eredményhatás pedig a 177 milliárd forintot is elérheti. Korábban az OTP csak 110-120 milliárd forintot várt ebben az esetben.
  • A per ellenére az OTP csoport a „legrosszabbra” felkészülve képez tartalékot. Ha a fenti pesszimista esetek következnének be, azok 2,5 százalékkal rontanák a bankcsoport tőkemegfelelési mutatóját. A Basel III szerinti alapvető tőkemutató így 16,4-ről 13,9 százalékra csökkenne, míg a konszolidált mutató 20,2 százalékról 17,7 százalékra módosulna, ami még mindig magasabb a minimum 8 százalékos előírásnál. Ezáltal a bank likviditása és hitelezési képessége hosszútávon is biztosítva marad az OTP elmondása alapján.
  • A rossz hírekre 3,5 százalékos zuhanással kezdte a napot az OTP.