Negyvenéves lett Szöul kicsi lánya

Egerszegi Krisztina, a 200 m-es hátúszás olimpiai bajnoka célbaérkezés után a XXIV. Nyári Olimpiai Játékokon, Szöulban 1988-ban
Szöul, 1988. szeptember 25. Egerszegi Krisztina, a 200 m-es hátúszás olimpiai bajnoka célbaérkezés után a XXIV. Nyári Olimpiai Játékokon, Szöulban. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legeredményesebb sportolónője, a magyar úszósport nagyasszonya szombaton ünnepli negyvenedik születésnapját. Egerszegi Krisztina az egyetlen úszónő, aki öt egyéni olimpiai aranyérmet szerzett, de nem ezért maradt a mai napig népszerű olyanok között is, akiknek bőven lenne okuk haragudni rá. Az Origón keresztül köszönti fel Kirsty Coventry, aki 17 év után megdöntötte a magyar klasszis világcsúcsát 200 háton. 

Amikor Vitray Tamás klasszikussá nemesedett, extatikus kiáltásai közepette Egerszegi Krisztina megnyerte első olimpiai bajnoki címét, még nem tudhattuk, hogy a következő nyolc évben a mindössze 14 éves versenyzőnk újraírja a női úszósport történetét.

A mindig szerény, mindenkivel kedves Egér 1988 és 96 között országos, olimpiai, Európa- és világcsúcsok egész sora mellett olyan egyéni elismeréseket zsebelt be, mint az év Európai sportolónője díj, a NOB Olimpiai Érdemrendje vagy a 2001-es Évszázad Sportolója elismerés.

A szöuli siker Vitray Tamás legendás közvetítésében:


Fő számában, 200 háton zsinórban három olimpián maradt veretlen (amikor a 94-es római vébén kikapott ebben a számban az egy versenyre kitenyésztett kínai He Csi-hongtól, majdnem vissza is vonult), Dawn Fraser után az első lett, akinek sikerült ez a bravúr, és közben a mai napig Egerszegi Krisztina az egyetlen úszónő, aki öt egyéni olimpiai aranyéremmel rendelkezik.

„Soha nem mondhattam azt, hogy megvolt a tökéletes versenyem, mert soha nem úszhattam ellene. Ha ez összejött volna, az lett volna a tökéletes verseny, függetlenül attól, ki nyerte volna" – válaszolta az Origo kérdésére Kirsty Coventry, aki majdnem 17 év után döntötte meg Egerszegi 1991 augusztusában felállított 2:06,62-es világcsúcsát 200 háton.

Akad belőle néhány Forrás: MTI/Németh Ferenc

„Soha nem volt szerencsém találkozni vele, de végig követtem a pályafutását. Ösztönzött és inspirált, Krisztina egy olyan elképesztő jelenség volt, aki évekkel haladta meg a saját korát. Számomra mindig olyan volt, mintha a nővérem lett volna, aki mindig mellettem áll, hogy jobb teljesítményre ösztönözzön. Boldog vagyok, hogy köszönthetem a születésnapján. Köszönöm az ihletet, amit adtál, boldog születésnapot, Krisztina" – üzente a zimbabwei úszónő a magyar klasszisnak.

Szabó Tündének az Egerszegi-kortársak legkeserűbb versenyzőjének kellene lennie, hiszen nemcsak olimpiákon és vébéken volt kénytelen a vert mezőnyben szerepelni, de a magyar bajnokságokon is. A Magyar Úszó Szövetség jelenlegi főtitkárában azonban nincs se csalódottság, se düh a rengeteg ezüstérem miatt.

„Büszke vagyok rá, sőt, szerencsésnek érzem magam, hogy olyan vetélytárssal és baráttal hozott össze a sors, mint Krisztina. A mai napig jó barátságban vagyunk, felhívott az én 40. születésnapomon májusban, és természetesen én is felköszöntöm őt szombaton" – mondta az Origónak olimpián, vébén és Eb-n is ezüstöt szerző Szabó.

„Köztünk nem volt olyan versengés, mint Güttler Karcsi és Rózsa Norbi között, de nem csak ezért voltunk nagyon jóban. Ketten voltunk lányok mindig az edzőtáborokban, egy ágyban aludtunk, együtt csibészkedtünk, és rengeteget nevettünk.”

Szöul, 1988. szeptember 25. Egerszegi Krisztina, a 200 m-es hátúszás olimpiai bajnoka célba érkezés után a XXIV. Nyári Olimpiai Játékokon, Szöulban Forrás: MTI/Németh Ferenc

Kiss László mesteredző már Berlinben van a magyar úszóválogatottal, de az indulás előtt meglátogatta Egerszegit, és felköszöntötte egykori versenyzőjét. „Egy házasságban nem töltenek annyi időt együtt, amennyit mi töltöttünk, így természetes, hogy megmaradt köztünk a jó kapcsolat. Emlékszem, annak idején minden reggel én vittem az uszodába, hajnalban még nem volt olyan beszédes, de aztán este, amikor hazafelé tartottunk, már végigcsacsogta az utat" – mondta Kiss.

Szabó Tündéhez hasonlóan Kiss László is Egerszegi fegyelmezett munkamorálját és elszántságát nevezte meg sikerei titkának. „Minden edzőnek olyan versenyzőket kívánok, amilyen ő volt. Soha nem volt elégedett, mindig többet és többet akart. Az athéni Eb-n csúcsformában volt, ezért mondtam neki az előfutam előtt, hogy ne pörgesse túl magát, erre ő Európa-csúcsot úszott. Aztán jött a doppingvizsgálat, jó későn kerültünk ágyba, és egy kicsit aggódtam, mi lesz a döntőben. Az lett, hogy világcsúcsot úszott.”

A mosoly ugyanaz Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Ha borús a kedvem, csak előkapom a szöuli videóimat, és megnézem. Ha meghallom, hogy 'Gyere, kicsi lány', és hogy 'Ilyen nincs, és mégis van', már mosolygok is" – tette hozzá Kiss, akinek 22 év után egy másik tanítványa, Hosszú Katinka döntötte meg Egerszegi 100 háton felállított csúcsát. „Örülök Katinka remeklésének, még ha kicsit persze fáj is, hogy az Egérkével közös munkával elért 1991-es magyar csúcs lett a múlté. Úgy vagyok vele azonban, hogy ha már megdönti valaki, akkor az olyan kiválóság legyen, mint amilyen például Hosszú Katinka.”

Egerszegi Krisztina a visszavonulása után több tisztséget is betöltött, 40 évesen legfontosabb feladata három gyermekének nevelése. Férjével, Vigassy Ádámmal 1999-ben házasodtak össze, Bálint 2000-ben, Barnabás 2002-ben, Zille 2004-ben született.

Gyerekek között Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd