Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Karanténba vonult az ebolafertőzött országból hazatért magyar

Vágólapra másolva!
Libériából kellett hazahozni egy tatabányai cég alkalmazottját az ebolajárvány miatt. A nő otthoni karanténba vonult, rendszeresen vizsgálja orvos. A WHO eközben arra gyanakodik, hogy a betegség által érintett országokban kozmetikázzák a fertőzöttekről és az elhunytakról készült statisztikákat.
Vágólapra másolva!

Libériába küldte a cége júniusban, de a járvány miatt pár napja haza kellett térnie egy Fejér megyei nőnek – írja a Blikk. A lap szerint a hazatérése után pánikhangulat uralkodott a cégénél, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-nél, ahol a dolgozók attól tartottak, hogy kollégájuktól elkaphatják a fertőzést. Még vállalati gyűlést is össze kellett hívni, ahol a vezetőség igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy munkatársuk hetekig nem fog belépni az üzembe.

A cég a lapnak elismerte, hogy valóban a járvány miatt hozták haza munkatársukat Libériából. A nő otthonról látja el feladatait. Három hétre önként vonult házi karanténba, ennyi a betegség lappangási ideje, de ez idő alatt nem is fertőz. Hat hétig biztosan itthon lesz, de ez idő alatt nem megy majd be a céghez. Orvos is rendszeresen vizsgálja – olvasható a Blikkben.

Sumákolásra gyanakodik a WHO

Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt közölte, hogy jelentősen alábecsülik az ebolajárvány betegeinek és haláleseteinek számát. A szervezet szerint a helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat látnak arra, hogy a megbetegedések és halálesetek hivatalosan bejelentett száma jóval elmarad a járvány valódi méreteitől.

Azt nem közölték, milyen bizonyítékról van szó, és azt sem, hogy mekkora az eltérés a bejelentett és a tényleges esetek között. A hivatalosan megerősített adatok szerint a februárban kitört ebolajárványban szerdáig 1975-en betegedtek meg, és közülük 1069-en haltak meg.

Ez a legsúlyosabb járvány az ebolavírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Az ebolajárványról itt találhat még cikkeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről