Ebola-gyanús beteget kezelnek Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Az ebola-vírussal esetleg fertőzött beteget különítettek el szombaton Spanyolországban, ahol nemrégiben ebben a betegségben hunyt el egy Libériából hazaszállított misszionárius.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi szakemberek még nem biztosak abban, hogy az alicantei kórházban a többiektől külön elhelyezett páciens valóban ebola-fertőzésben szenved, de a kórház közleménye szerint „klinikai és járványtani sajátosságai” megfelelhetnek a sok esetben halálos kór tüneteinek.

Spanyolországban már korábban is több gyanús esetnél vezettek be elővigyázatossági intézkedéseket, de egyikben sem igazolódott be az ebola gyanúja. A misszionárius halála óta ez az első gyanús megbetegedés.

Stabil az állapota

Egy kórházi illetékes szerint várhatóan a jövő hét elején készülnek el a vizsgálatok eredményei. A beteg állapota stabil, személyéről, illetve esetleges megfertőződésének körülményeiről nem közöltek információkat.

Az augusztus 12-én Madridban elhunyt misszionárius volt a vírus első európai áldozata. A 75 éves Miguel Pajares évtizedeken keresztül dolgozott Libériában, és az utóbbi hónapokban ebolás betegeket kezelt egy monroviai katolikus kórházban. A múlt hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti ebola-gyógyszerrel, de életét már ez sem tudta megmenteni.