Nem kér a jeges vízből, de elfogadja Falus Ferenc kihívását Kósa Lajos

Vágólapra másolva!
A fővárost öntötte nyakon jeges vízzel „a baloldali kispártok szövetsége", amikor Falus Ferencet indította polgármester-jelöltnek – fogalmazott Kósa Lajos a Fidesz kampányfőnökeként az önkormányzati választásokról tartott sajtótájékoztatóján. Falus kihívását elfogadja, de nem önteti nyakon magát jeges vízzel.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen kampányfogás volt a jeges vizes akció Falus Ferenc részéről – válaszolt arra a kérdésre, hogy javasolja-e Tarlós István budapesti főpolgármesternek a hasonló akciókat. Kósa Lajos szerint Falus akciója a kétségbeesésről szólt. Ez érthető is, annak tükrében, hogy Falusnak nincs semmiféle háttere. Az országos politikában leginkább az egészségügyben történt botrányok miatt ismert Falust olyanok támogatják, akik egymást gyűlölik, és szinte semmiben sem tudnak megegyezni, utalt arra, hogy a baloldali pártoknak nincs közös programjuk.

A hitelesség nem ugyanaz, mint az ismertség

Kósa Lajos szerint kétféle kampány létezik. Az egyik esetben valaki húsz évig a szakmában gályázva igyekszik megnyerni a választókat, a másikban pusztán hírnévre törekszik. Persze ezzel lehet országos ismertséget szerezni, de az ismertség önmagában csak a popsztároknál és a színészeknél fontos. Sporthasonlattal élve, van aki úgy válik ismertté, hogy félmeztelenül berohan a pályára félidőben, van aki pedig három gólt lő. A politikusoknál lehet reménykedni, hogy a hitelesség is számít. Bízik benne, hogy egy nyugdíjból reaktivált orvoshoz képest Tarlós talán alkalmasabb, mivel neki van fogalma az önkormányzat működéséről.

Kósa személy szerint nem híve a látványos magánbulvárnak – mondta, ezért, bár elfogadja Falus Ferenc kihívását, de nem önteti nyakon magát jeges vízzel. Inkább az ALS-szindrómát gyógyító alapítványt támogatja. (Falus hétfőn öntötte magát nyakon jeges vízzel, ezzel csatlakozott a betegség elleni harcot támogató mozgalomhoz. Egyben kihívta, azaz hasonló cselekedetre szólította föl Kósát, Tarlóst és Botka Lászlót, Szeged szocialista polgármesterét.)

Gyakorlóorvosként Falusnak is tudnia kell, hogy egy betegnek többet ér, ha megvizsgálja, mintha nyakon önti magát vízzel – tette hozzá Kósa.

Tizenöt százalék nem is szavazhat a Fideszre

A sajtótájékoztatón Kósa pontosította a hétfőn közzétett adatokat. A kormánypártok által indított 1130 polgármesterjelölt közül, 640-en a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjei; a többiek a pártszövetség támogatásával, de függetlenként indulnak. 4127 önkormányzati képviselőjelöltjük van; közülük 2506 Fidesz-KDNP jelölt; a többieket szintén függetlenként támogatják. A szavazólapokon is függetlenként szerepelnek majd, de a kampányban a kormánypártok támogatásával, a pártszövetség logójával vesznek részt. A jelöltek több mint felének egy nap alatt meglett a szükséges aláírása, és szinte biztos benne, hogy péntekig mindenkinek meglesz – mondta Kósa Lajos. A választásokon a szavazók 85 százaléka tud majd Fidesz-KDNP jelöltre szavazni; ez alól csak a legkisebb települések képeznek kivételt, ahol általában a független jelöltek szerepe meghatározó.

A helyi fejlesztési stratégiákat már bemutatták

Minden választót személyesen igyekeznek felkeresni; ezen jelenleg 100 000 aktivistával dolgoznak. A kampány két szinten zajlik. Az általános kampányban olyan égető kérdésekre kívánnak hiteles válaszokat adni, mint a munkahelyteremtés, a közbiztonság és a közlekedés. A felmérések szerint a választók leginkább ennek a három problémának a megoldását várják az önkormányzati rendszertől, de a három terület fejlesztése az önkormányzatoknak uniós kötelezettsége is. A különböző területek fejlesztését nem gyúrják egyetlen választási programba; ezeket „stratégiák" formájában, helyben már bemutatták a választóiknak (mint urbanizációs fejlesztési stratégia, civil szervezetek támogatása, drogprevenciós stratégia), hiszen a 2006-os önkormányzati választás óta a pártszövetség minden országos választást megnyert – emlékeztetett Kósa Lajos. A kampány második szintje tehát helyi problémákra lebontva veti fel az általános kampányban megfogalmazott három problémát. Mivel az egészségügy és az oktatás az önkormányzatoktól az államhoz került, ez nem lesz része a választási kampánynak – közölte Kósa Lajos.