Évszázadok óta ferdén áll

Berkshire England Europe Great Britain Leisure South East England Tea Room Tourism Trade Vacations Windsor HORIZONTAL England,Berkshire,Windsor,The Crooked House Tea Shop
England,Berkshire,Windsor,The Crooked House Tea Shop
Vágólapra másolva!
A furcsa windsori ház titkos átjáróján találkozott II. Károly a szeretőjével.
Vágólapra másolva!

A windsori ferde ház az emberi hanyagság emlékműve. Eredetileg 1592-ben építették az angol város piacterének szélén, és az eredeti neve piaci keresztház volt. 1687-ben a városi tanács elrendelte a lebontását, hogy lehetővé tegye a szomszédos városháza terjeszkedését.

Forrás: Photononstop/Eurasia Press

Anglia azonban már akkor is jogállam volt, így a döntés nyomán indított perben a bíróság elrendelte az épület újraépítését az eredeti helyen. A házat sebtében felépítették, de a jelek szerint hanyagul, mert friss, zöld tölgyfát használtak az építkezéshez. Amikor a fa kiszáradt, az épület megdőlt, de nem omlott össze. Azóta hívják a windsori ferde háznak.

Forrás: Wikimedia Common/Holly Heys

Az épületben először hentesbolt működött, de az évszázadok során több célt is szolgált. Volt itt ékszerész, sörfőzde, régiségbolt és ajándékbolt is. Ma teaház és étterem van benne, és híres a házi készítésű süteményeiről.

Forrás: Beth Bullock

A ferde háznak egy ma már lezárt, titkos átjárója is van a windsori kastélyba, amelyen keresztül állítólag II. Károly király találkozott szeretőjével, Nell Gwynnel. Az átjárót emellett arra is használták, hogy közvetlenül szállítsanak rajta keresztül termékeket a piacról a király kastélyába – írja az Amusing Planet.