Vágólapra másolva!
Nem kezdtek jól ma az európai piacok, amiben a gyenge makroadatoknak is szerepe lehet.
Vágólapra másolva!
  • A német feldolgozóipari PMI adat 50 pontot mutatott csak, ami a várt 51,5 ponthoz, és az előző havi 51,4 ponthoz képest is csalódásként értékelhető.
  • A francia adat szintén gyenge lett, 47,6 pontot mutatott. A várt 48,8 pont volt, az előző havi adat pedig 48,5 pont.
  • Ez alapján a térség gazdasági kilátásai továbbra sem rózsásak. A piacok a hírekre 0,6-1,3 százalékos mínuszokban állnak, miközben az euró 1,253 közelében mozog a dollárral szemben.
  • A magyar tőzsdén közben szintén gyenge a hangulat, a BUX 0,6 százalékos mínuszban áll, és ismét a fontos szintekkel harcolnak a blue-chipek (OTP- 4 000 forint, Richter - 3 700 forint).

További hírek:

  • A Mol Slovnaft egysége és az MVM közösen ajánlatot tett a szlovákiai áramszolgáltató, a Slovenske Elektrarne 66 százalékos részesedésének megvásárlására, írja a Bloomberg. A Slovanske Elektrarne a szlovák áramfogyasztás 80 százalékát elégíti ki.
  • Visszavonta az INA kutatási engedélyeit a Száva folyó és Horvátország északnyugati környékén található földgáz- és kőolajlelőhelyekre a horvát gazdasági minisztérium, közölte az INA szerdán. A Mol elutasítja ezt az önkényes, a piaci verseny szabályait felrúgó, diszkriminatív viselkedést – reagált a magyar olajipari vállalat.
  • Szabadkán nyitja meg második üvegszövet gyártóegységét a Masterplast, ahol már idén megkezdődik a próbagyártás. A 400 ezer eurós, saját erőből finanszírozott beruházással a cég legnagyobb árbevételű termékcsoportjában, az építőipari üvegszövet termékek gyártásában szélesíti tovább tevékenységét. Ezzel két saját üvegszövet gyártóegysége lesz a cégnek.
  • A Norbi Update Lowcarb rendelkezésére bocsátja Schóbert Norbert a tulajdonában lévő védjegyeket 1 darab részvényért cserében, derül ki a társaság közgyűlési előterjesztéséből. A közgyűlést december 11-én tartják, ahol elfogadják majd az alaptőke emelést is.
  • Magyarország jövőre megkezdené a Déli Áramlat gázvezeték építését a saját területén annak ellenére, hogy azt ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok, nyilatkozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a Reutersnek, írja a Portfolio.hu.
  • Négy év után először lett nyereséges a német ThyssenKrupp (Xetra), miután a szeptember 30-án záródó üzleti év 210 millió eurós nyereséget mutatott. A működési nyereség 1,33 milliárd euró lett, ami a várt 1,24 milliárdot is meghaladja. A társaság továbbá bejelentette, hogy ismét osztalékot fog fizetni, és 0,11 eurós javaslatot nyújt be a menedzsment.
  • Készen áll a kivonulásra a Vodafone (London) több nem kulcsfontosságú országból, így Magyarországról, Ausztráliából, és Csehországból is, mondta el a cég vezérigazgatója tegnap egy Barcelonában lévő konferencián. Vittorio Colao szerint, ha megfelelő ajánlatot kapnak ezekre az egységekre, akkor eladja majd őket a vállalat.