Afganisztánban gyengít, Koszovóban és Boszniában erősít a Honvédség

Vágólapra másolva!
Fordított arányban változik az ott szolgáló magyar katonák létszáma.
Vágólapra másolva!

Több magyar katonát vezényelnek Koszovóba és Bosznia-Hercegovinába, fordítottan arányosan azzal, ahogyan kivonják őket Afganisztánból. Erről Benkő Tibor vezérkari főnök veszélt kedden Belgrádban. Benkő Tibor szerb kollégájával, Ljubisa Dikoviccsal tárgyalt a két haderő együttműködéséről.

Uniós tapasztalat

Benkő szerint közös érdek a szoros együttműködés, Magyarország 2004 óta tagja az Európai Uniónak, és a tapasztalatok megosztása hasznos lehet a szerb katonaság számára is, hogy könnyebben vegyék az uniós csatlakozással járó akadályokat.

Magyarországon található a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja, amelynek legfőbb feladata elősegíteni a NATO egészségügyi képességeinek fejlődését és fejleszteni az egészségügyi csapatok közötti együttműködést. A jövőben ezen a területen is összedolgozhatnak Szerbiával.

Közös gyakorlatok

A szerb vezérkari főnök a közös gyakorlatok sikeréről beszélt, megemlítve, hogy a katonák felváltva gyakorlatoznak Magyarországon és Szerbiában, és közösen vesznek részt a ciprusi kiküldetésekben. A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőben (KFOR) 300, míg az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójában (EULEX) körülbelül 30 magyar katona vesz részt. A Koszovóra vonatkozó információkat Dikovic azért közölte, mert Szerbia továbbra is saját tartományának tekinti Koszovót, annak ellenére, hogy Pristina 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.