Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdék nyitva voltak december 26-án is, és ekkor újabb rekord döntést lehetett látni a Wall Streeten. Ázsiában vegyesen szerepelnek a börzék, míg Európában emelkedéssel indulhat az újabb csonka hét.
Vágólapra másolva!
  • December 26-án is rekordon zártak az amerikai részvényindexek, mind a Dow Jones, mind pedig az S&P500 új csúcsra ért. Mellettük a Nasdaq-nak is jó napja volt és 0,7 százalékos pluszával 2000 márciusa óta nem látott magasságokig jutott.
  • A Dow Jones még december 23-ám törte át a 18 ezer pontos határt. A pénteki emelkedése azt jelentette, hogy hét egymást követő napon tudta plusszal zárni a kereskedést.
  • Az arany árfolyama az ünnepeke alatt előbb lefelé vette az irányt, viszont pénteken egy nagyobb emelkedéssel visszatért az 1200 dolláros szintek közelébe. Az olaj viszont nem tudott erőre kapni, a WTI maradt az 55 dolláros szintek közelében, míg a Brent 60 dollár körül ingadozik.
  • Az amerikai típusú Henry Hub földgáz ára pénteken 3 dollár alá is benézett, erre pedig 2012 szeptembere óta nem volt példa. Ma reggel minimálisan van 3 dollár felett a jegyzés.
  • Ma harmadjára szavaz a görög parlament az elnök személyéről, miután korábban két alaklommal sikertelenül zárult a szavazás. A miniszterelnök Antonis Samaras jelöltjének a 300 fős parlamentből most 180 voksra lenne szüksége, hogy megválasszák. Ha erre nem kerül sor, akkor január végén, vagy február elején előrehozott parlamenti választásokat kell tartani az országban. A felmérések szerint az előrehozott választásokon a szélsőséges pártok törhetnek előre, ami nem lenne jó hír a piac szempontjából.
  • Hosszú szünet után nyitnak ki a vezető tőzsdék ma, a határidős indexek alapján kisebb plusszal indulhat majd a kereskedés. A december 24-én is nyitva lévő parketteken vegyes mozgásokat lehetett látni, a londoni FTSE100 kisebb pluszban zárt, viszont a francia CAC40 és a holland AEX index mínuszt hozott össze a rövidített kereskedés alatt.
  • Vegyesen mozognak a főbb indexek, a japán és a dél-koreai börze mínuszban zárt, míg a hongkongi tőzsde pluszban mozog és az ausztrál parkett is emelkedéssel zárt. A Shanghai Composite fél százalékos mínuszban mozog, de ma már járt 3200 pont felett is, ahol utoljára 2010 elején fordult meg az index.
  • Több mint 7 százalékkal esik az AirAsia fapados részvényárfolyama, miután vasárnap eltűnt az egyik repülőgépe a Jáva-tenger felett a fedélzetén 162 emberrel. A gép egy Aibus A320-200-as volt.