Felvette a diktafon, ahogy az életéért könyörgött

A csepeli kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja, Kun Tamás (j) és a másodrendű vádlott Deme Gábor (b) az ítéletet indoklását hallgatja a Fővárosi Ítélőtáblán
Vágólapra másolva!
Pontosan hat éve annak, hogy a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola gondnoka és igazgatója brutálisan megölte az intézmény vezetőjét és egyik tanárát. A gyilkosokat az buktatta le, hogy az egyik áldozat egy diktafont rejtett el a ruhájában, ami mindent rögzített.
Vágólapra másolva!

Hat évvel ezelőtt, 2009. január 7-én történt a körülmények miatt a magyar kriminalisztikában talán mindeddig példátlan kettős gyilkosság Csepelen. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában megölték Takács József intézményvezetőt és Papp Lászlót, az iskola egyik tanárát, akinek az volt a bűne, hogy rosszkor volt rossz helyen.

A gyilkosságért az iskola gondnokát tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre, Deme Gábor igazgatót pedig életfogytiglani elzárásra ítélték úgy, hogy leghamarabb csak 36 év múlva szabadulhat.

Sikkasztó igazgató, véletlen áldozat

A gyilkossághoz pénzügyi visszaélések vezettek, konkrétabban az, hogy Deme Gábor igazgató sikkasztott, és ez kiderült. Eleinte még próbálta kimagyarázni magát, de amikor rájött, hogy ez nem sikerül, Kun Tamás gondnokkal együtt elhatározta, hogy megöli Takács Józsefet.

Az iskola egyik tanára, Papp László véletlenül volt a helyszínen, de neki is meg kellett halnia, mert a gyilkosok nem akartak szemtanút hagyni.

A vádlottak padján Forrás: MTI/Marjai János

A lebukáshoz vezető hangfelvétel

A gyilkosok lebukásának körülményei sem mindennaposak. Az egyik áldozat, Papp László zsebében ugyanis volt egy diktafon, amellyel a gyilkosság minden másodpercét rögzítette. A tárgyaláson végül ez lett a fő bizonyíték, hiszen így Kun Tamás hiába állította, hogy nem ő, hanem egy ismeretlen csuklyás férfi ölt.

A bíróságon bemutatott felvételen hallhatók a gyilkosság közvetlen előzményei, maga a gyilkosság, és az is, hogy mi történt közvetlenül utána. Lehetett hallani a lövéseket, és azt is, ahogy a második áldozat könyörög az életéért.

Miután végeztek áldozataikkal, a gyilkosok megijedtek, Kun Tamás meglőtte magát, hogy elterelje a gyanút. Ez is hallható a felvételen.

Térfigyelő kamera az iskolánál Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

A bírónő részleteket is felolvasott a diktafon-felvétel átiratából, ezekből kiderül, hogy a gyilkos hogyan utasítgatta a második áldozatot, hova álljon, és adja át a szerverszoba kulcsát - ahol a biztonsági kamerákat rögzítő számítógép volt.

Nem enyhített az enyhítő körülmény

A tárgyaláson a bíró elmondta, enyhítő körülmény lehetett volna a gyilkosok büntetlen előélete, ám ez a bűntett súlyossága miatt "súlytalanná vált". Súlyosbító körülmény annál több akadt: ilyen volt például az elsőrendű vádlott esetében az elkövetés módja, gyakorlatilag kivégezte áldozatát. Kun Tamás a bíró szerint hidegvérrel ölt, második áldozatával annak könyörgése ellenére is végzett, nem mutatott könyörületet, ahogyan később a bíróságon megbánást sem.

Ezek miatt a bíróság összességében úgy ítélte meg, hogy a férfit véglegesen ki kell zárni a társadalomból, ezért kapott tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést. Deme Gábor esetében a "felbujtószerű magatartást" értékelték súlyosbító körülményként, amely nélkül a bíró szerint nem gyilkolt volna az elsőrendű vádlott sem.

Deme Gábort jelenleg a szegedi, Kun Tamást a sátoraljaújhelyi fegyházban tölti büntetését.