Vágólapra másolva!
Egy százalék feletti pluszokat hoztak össze az amerikai tőzsdeindexek szerdán, és ma Európában is szép pluszokat lehet látni.
Vágólapra másolva!
  • A Fed tegnapi jegyzőkönyvének újdonsága, hogy egyre többen látnak kockázatokat a 2 százalékos inflációs cél alullövésére. Az amerikai gazdaság javulásával kapcsolatban viszont továbbra is optimisták, ami a munkaerőpiacon is a kedvező trend folytatódását okozhatja. A jegyzőkönyv üzenete megerősítette Janet Yellen korábbi jelzését, miszerint április előtt nem várható kamatemelés Amerikában.
  • A Fed jegyzőkönyve után is megtartották pluszaikat az indexek, így a vezető tőzsdék 1,2-1,3 százalékos pluszban zártak, korrigálva ezzel az elmúlt napokban látott csökkenéseiket.
  • 2006. január óta nem látott mélységekbe, 1,1811-ig gyengült az euró a dollárral szemben, miután tegnap a várakozásoknál is magasabb deflációs adat látott napvilágot az eurózónában. Ennek hatására felerősödtek a várakozások, hogy az EKB hamarosan államkötvények vásárlását jelentheti be.
  • Felfele korrigált tegnap az olaj árfolyama, a WTI mára a 49 dolláros szintekig is visszatesztelt a meglehetősen túladott szintekről. Az amerikai nyersolaj tartalékok szintje vártnál jobban csökkent, a jövőre vonatkozóan azonban nem kecsegtet sok jóval, hogy a finomított termékek tartalékai jóval a várakozások felett bővültek. A híradásokban mindenesetre egyre több helyen egy rövid távú olajár emelkedés lehetőségére hívják fel a figyelmet.
  • Decemberben igen jelentős mennyiségű pénz érkezett a négy legnagyobb amerikai olajalapba. Összesen 1,23 milliárd dolláros volt a beáramlás, amire 2010. május óta nem volt példa, ráadásul január első napjaiban további 110 millió dollár érkezett a tőzsdén kereskedett alapokba. A nagy áresés egyre több befektető érdeklődését kelti fel, egyelőre tehát nem teljesen látszik a piaci fordulatok előtti óriás pesszimizmus.
  • Jó hangulatban telt tegnap a kereskedés a főbb európai tőzsdéken, bár nap végére visszább vettek a pluszokból, végül 0,2-0,8 százalékos emelkedéseket hoztak össze. Egyedül az olasz parkett végzett kisebb mínuszban. Ma reggel folytatódik az erősödés, egy százalékhoz közeli pluszokat látni.
  • Ázsiában a főbb indexek egy százaléknál is nagyobb pluszokat szedtek össze, egyedül a Shanghai Composite index esik (-2,4%) az előző hetek nagy menetelését követően. A Nikkei majdnem két százalékot menetelt, köszönhetően a jen dollárral szembeni gyengülésének, ami az exportra termelő vállalatoknak jó hírt jelent.

Céges hírek:

  • 2009 óta nem látott mértékben veszített keresőpiaci részesedéséből a Google (Nasdaq) Amerikában. Decemberben a keresőóriás 75,2 százalékos piaci részesedést ért el, míg egy hónappal korábban még 79,3 százalékos volt a részesedése.
  • A Yahoo (Nasdaq) eközben 7,4 százalékról 10,4 százalékra növelte piaci részesedését a StatCounter adatai szerint. Ilyen magas részarányt 2009 óta nem mértek a Yahoo esetében. A jelentős változások hátterében az állhat, hogy Amerikában a Firefox kezdő oldala ezentúl a Google keresője helyett a Yahoo-ét fogja használni.
  • További 2 000 munkahelyét szünteti meg a Standard Chartered (London) az év folyamán, a bank ugyanis leépíti veszteséges üzletágait, amivel 100 millió dolláros megtakarítást remél 2016-ban. A lépés része a londoni bank összesen 400 millió dolláros költség hatékonysági programjának, amely során tavaly már 2 000 munkahelyet szüntettek meg. A hír hatására a bank részvényárfolyama 2 százalék fölötti pluszban nyithat.