Nagyot szólt a Tesco bejelentése

Tesco
Vágólapra másolva!
Nagy nap a mai a Tesco részvényesek számára, hiszen az áruházlánc lerántotta a leplet friss stratégiájáról, ami a befektetők reményei szerint kivezetheti a 96 éves múltra visszatekintő áruházat története talán legválságosabb időszakából.
Vágólapra másolva!

Biztató stratégiával állt elő reggel a Tesco menedzsmentje, legalábbis erre lehet következtetni a brit áruházlánc részvényének teljesítménye révén, amely jelentős emelkedéssel indította a kereskedést. Minderre nagy szükség is volt, hiszen július óta öt profit figyelmeztetést közzétett a társaság, ami a befektetők már igencsak megelégelhettek.

Lássuk a stratégia főbb pilléreit!

1. Versenyképesség helyreállítása Nagy-Britanniában

  • központi, és áruházi átszervezések
  • 43 veszteséges brit üzlet bezárása
  • cheshunti központ bezárása 2016-ig

2. A társaság mérlegének megerősítése

  • áruházbővítési program felülvizsgálata
  • beruházások visszafogása a soron következő üzleti évre
  • eszközeladások
  • nem lesz több osztalék idén

3. Bizalom és a transzparencia visszaállítása

Boltbezárások jönnek

A stratégia első, és talán legfontosabb pillére, hogy az áruházlánc megújuljon hazai és egyben legnagyobb piacán, Nagy-Britanniában. A Tesco vezetése nagy reményeket fűz a központi és áruházi átszervezésekhez, amelyektől évi 250 millió fontos költségmegtakarítást vár. Igaz, mindennek ára is van, ugyanis a lépés egy egyszeri 300 millió fontos költséggel jár együtt. Ezen kívül tovább spórolhat a csoport cheshunti központjának, illetve 43 veszteséges brit áruházának bezárásával.

Forrás: Tesco, Investor.hu

Meghúzza a nadrágszíjat a Tesco

Ráadásul az egyes áruházak bezárása mellett a Tesco vezetése az újabb áruházak létesítését is felülvizsgálja a közeljövőben. Mindez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a soron következő, 2015/2016-os üzleti évben a vállalat 1 milliárd fontra szorítsa vissza a beruházások nagyságát. Ez az összeg igen nagy visszaesését jelent, hiszen a február végén záruló üzleti évben mintegy 2,1 milliárd font lehet a beruházások mérete, tehát újabb milliárdot spórolhat meg ezáltal az áruházlánc.

Ahogyan arra a piaci szereplők is számítottak, az eszközeladások sem maradnak el. Az első fecske a Blinkbox névre hallgató streaming szolgáltatása lehet, melyet a Sky News értesülései szerint TalkTalk távközési cég vehet meg mintegy 5 millió font fejében. Habár az összeg nem számít csillagászatinak, mindenkép fontos lépésnek számít, hogy megválik a veszteséget termelő egységtől.

Ennél azonban jóval nagyobb összeg üthetné a Tesco markát, ha eladná adatelemző részlegét, dunnhumby-t. Ezzel kapcsolatban egyelőre csak annyi derült ki, hogy egyelőre még vizsgálják a lépést. Mindenesetre egyes információk szerint lenne érdeklődő az egységre, amelyért akár 2 milliárd fontot is kaphatna jobb esetben a Tesco.

Némi meglepetést okozhatott, hogy idén már nem fizet több osztalékot a Tesco, ami azért is lehet fájó pont a részvényesek számára, mert az elmúlt években igen stabil osztalékfizetés jellemezte a brit áruházláncot. Nagyjából 15 penny körüli összegre rendre számíthattak évente a tulajdonosok. Most viszont be kell érniük a decemberben kifizetett 1,16 pennys osztalékelőleggel, ami az elmúlt években megszokott kifizetés negyede volt.

Forrás: Tesco, Investor.hu

Azonban be kell látni, hogy a talpra állás kisebb nagyobb áldozatokkal jár, még a részvényesek számára is. Ez most inkább előbbi kategóriába sorolható, hiszen csak az elmúlt évben buktak igazán felszínre a Tesco gondjai. Mindezt pedig az árfolyam ezidő alatt bemutatott 40 százalékos mélyrepülése igen jól reprezentálja.

Megkopott a bizalom

A Tesco számára igen fontos, hogy helyreállítsa renoméját, amely az elmúlt félévben igencsak megkophatott a profit figyelmeztetések révén. Ráadásul augusztus végén fény derült arra is, hogy a Tesco korábbi vezetése könyvelési botrányba keveredett. A folyamatban kulcsszerepet játszhat az Unilevertől szeptemberben érkezett új vezérigazgató, Dave Lewis, akinek tulajdonképpen az első komolyabb munkásságát a reggel bejelentett friss stratégia képezi.

Ugyanakkor kétségkívül az új vezért dicséri a Tesco karácsonyi időszakban bemutatott teljesítménye is. A karácsonyi szezon hat hete alatt ugyanis már csak 0,5 százalékos visszaesést regisztrált a Tesco a legalább egy éve nyitva lévő brit üzeleteiben, miközben az elemzők 3,5 százalékos visszaesésre számítottak, és a harmadik negyedévben is még 4,4 százalékos volt a visszaesés mértéke. Ráadásul a már nem kellett újabb profit figyelmeztetést közzétenni december után, ugyanis a menedzsment szerint a korrigált üzemi eredmény továbbra is 1,4 milliárd font körül alakulhat a februárban záruló üzleti évben.

Dave Lewis vezérigazgató lefektette az új stratégia alapjait Forrás: Tesco

Mi lehet még a tarsolyban?

A hatalmas költségcsökkentésnek és a beruházások visszafogásának köszönhetően a Tescónak lehetősége nyílik nagyobb árcsökkentésekre. Minderre igen nagy szüksége is van a brit áruházláncnak, hiszen hazai piacán rendkívül nagy nyomást helyeznek rá a diszkontláncok, a Lidl, illetve az Aldi.

A ma bejelentett program csak a Tesco újjászervezésének első hulláma, a menedzsment tájékoztatása szerint ugyanis további lépéseket is fontolgatnak. Véleményünk szerint könnyen előfordulhat, hogy további eszközeladások jöhetnek, mondjuk egy-egy IPO formájában. Korábban ugyanis többször fel-felütött az a pletyka, miszerint a Tesco jelentős összeghez jutna, ha mondjuk tőzsdére vinné ázsiai leányait. A dél-koreai, maláj, illetve thaiföldi egységek mintegy 10 milliárd fontot is megérhetnek, persze kérdéses, hogy megéri-e az egyik legjövedelmezőbb üzeltágtól megválni.

Forrás: Tesco, Investor.hu

Összességében azonban még így is pozitívan értékelték a befektetők a hallottakat, aminek köszönhetően rég nem látott megugrást produkált az árfolyam, amely 11 százalékos pluszával 200 penny fölé emelkedett.

Tesco napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Hogy érinti a magyar tevékenységet a mai bejelentés?

A stratégia első hulláma nem érintette a magyarországi operációt, így egyelőre nem kell attól tartani, hogy elhagyná hazánkat a Tesco. Persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lesznek boltbezárások, a Magyar Nemzet értesülései szerint például néhány veszteséges vidéki üzletet bezárhat a Tesco. Ráadásul a vasárnapi boltbezárások is okozhatnak még némi kellemetlenséget a hazai áruházláncnak.

Befektetőként viszont profitálhatunk a Tesco esetleges fordulatából, mivel az Investor Trader ügyfelei számára alig pár kattintással elérhető a részvény a londoni tőzsdén.