Lázadók foglalták el a jemeni elnöki palotát

(FILES) - A file picture taken on April 2, 2013 shows Yemeni President Abdrabuh Mansur Hadi speaking with his Russia's counterpart Vladimir Putin during their meeting in Putin's Novo-Ogaryovo residence outside Moscow. Shiite militiamen seized the presidential palace in Yemen's capital on January 20, 2015 in what a minister said was a bid to overthrow President Abdrabuh Mansur Hadi and his US-backed government. AFP PHOTO / POOL/ NATALIA KOLESNIKOVA
Vágólapra másolva!
Síita húszi lázadók megrohamozták és rövid tűzharc után elfoglalták a jemeni elnöki palotát kedden, ezzel párhuzamosan pedig tűz alá vették az államfő rezidenciáját - jelentették hírügynökségek szemtanúkra és biztonsági forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A BBC úgy tudja, hogy a jemeni elnök otthon volt, amikor a lázadó fegyveresek tüzet nyitottak a házára.

Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök a fél órán keresztül tartó, nehézfegyveres támadás idején rezidenciáján tartózkodott, de nem esett baja, testőrei védték. A rezidencia nem az államfői hivatalnak otthont adó elnöki palota területén, hanem a város egy másik kerületében található.

Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Szaleh al-Dzsamaláni tábornok, az elnöki palota véderőinek parancsnoka később közölte, hogy a húszik kifosztották az államfő irodáit, végigdúlták a palotát és kiürítették fegyverraktárait. Az ENSZ-főtitkár az összecsapások azonnali beszüntetésére szólított fel, és a helyzettel kapcsolatban összeült a világszervezet Biztonsági Tanácsa.

Államcsíny

"Ez államcsíny. Nincs más szó rá, egyszerűen államcsíny történik" - hangoztatta al-Dzsamaláni, aki úgy vélte, a lázadókat "belső összeköttetéseik" segítették. A keddi összecsapások legkevesebb két halálos áldozatot szedtek. Eközben az Anszarullah nevű húszi síita milícia egyik vezetője tagadta, hogy fegyvereseik amiatt léptek volna az elnöki palota területére, hogy elfoglalják. Azt állította, meg akarták védeni a területet a biztonsági személyzettől, akik megpróbáltak fegyvereket lopni onnan.

Sokan meghaltak

A kormány ellen hosszú ideje küzdő húszi lázadók és a hadsereg már előző nap is heves harcokba bocsátkozott a közel-keleti ország fővárosában, de az esti órákra tűzszünetet kötöttek. A hatóságok adatai szerint a hétfői harcokban legkevesebb kilencen meghaltak, és hatvanheten megsebesültek.

A húszik szeptember 21-én vonták ellenőrzésük alá a jemeni főváros nagy részét, éppen azon a napon, amikor sikerült nyélbe ütni a kormány és a lázadók ENSZ-közvetítéssel kidolgozott tűzszüneti megállapodását. A lázadók ezután hetekig tüntettek, a hatalom számukra előnyösebb megosztását és a kormány átalakítását követelve.

Szakértők úgy vélik, hogy a húszik jelenleg csupán "befejezik" a szeptemberben elkezdett munkát, és még egy lépéssel közelebb kerülnek hatalmuk megszilárdításához. A húszik azért támadják a kormányt, mert állításuk szerint elnyomják a síitákat a szunnita vezetésű országban.

Az al-Kaida otthona

Jemenben az előző elnök, Ali Abdalláh Száleh hatalmának 2011-es megdöntése óta belpolitikai káosz uralkodik. Ebből hasznot húzva itt tevékenykedik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik legaktívabb szárnya is, amely a január 7-i párizsi merényleteket magára vállalta.