Rossz hírt kaptak a görögök

Vágólapra másolva!
Nincs túl jó hangulat a piacokon, a görögök kedvezőtlen hírt kaptak az EKB-tól, az olaj pedig nagyot esett. Ebben a hangulatban a magyar tőzsdére is kisebb korrekció várhat.
Vágólapra másolva!
  • Nem használhatják az EKB hiteleihez a görög bankok fedezetként a görög államkötvényeket február 11-től, derült ki az EKB döntéséből. Ezzel a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetősége szűnhet meg. Tegnap Yanis Varoufakis pénzügyminiszter Mario Draghival találkozott, ahol elmondása szerint nagyon gyümölcsöző megbeszélés zajlott.
  • Az amerikai piacokon a hírekre eladói nyomást lehetett látni, az S&P500 és a Nasdaq 0,2-0,4 százalékos mínuszban zárt nap végére, de a Dow is minden pluszát visszaadta. A szektorok közül főleg az energiaipari cégek szenvedték meg a kereskedést, míg az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok felülteljesítők voltak.
  • A kínai jegybank döntése ezzel együtt segítette a piacokat, aminek értelmében 19,5 százalékra csökkent a kötelező banki tartalékráta. Az 50 bázispontos vágás után közel 100 milliárd dollár szabadulhat fel a bankszektorban, ami stimulálhatja az ország gazdaságát. Utoljára két évvel ezelőtt hoztak hasonló döntést a kínaiak.
  • Jelentős esést mutatott be az olaj árfolyama az elmúlt órákban, 47,7 dollár közelében mozog az árfolyama a WTI-nek, míg a Brent 53,4 dollárnál jár. Az olaj gyengülésének oka, hogy az amerikai olajkészletek az előző héten 6,3 millió hordóval nőttek, szemben a várt 2,8 millió hordóval, derült ki az EIA adataiból.
  • Az európai részvények 0,7-1,4 százalékos mínuszban nyithatnak, köszönhetően a görögöknek, és az olajárak esésének. Ezzel az elmúlt hetekben látott jó teljesítményt akár korrigálhatják is a piacok. A magyar tőzsde feltehetően az európai piachoz hasonló nyitásra készülhet, az elmúlt napok felülteljesítése után ráadásul egy természetes korrekcióra is bőven van esély.
  • 12,5 milliárd fontért vásárolja meg a BT (London: BT) az EE telekomcéget. A Deutsche Telekom (Xetra: DT), aki eddig az EE tulajdonosa volt 12 százalékos részesedéssel rendelkezik majd az ügylet után a BT-ben, míg az Orange (Párizs: ORA) 4 százalékkal rendelkezik majd, melynek megszerzésére opciós joga lesz majd a Deutsche Telekomnak. Az Orange ugyanakkor 3,4 milliárd fontnyi készpénzt is kap, míg a DT csak minimális, megközelítőleg 30 millió fontos pénzösszegre számíthat. A részvények eladására az Orange-nak 12, a Deutsche Telekomnak 18 hónapos eladási tilalma.
  • A vártnál erősebb negyedévet zárt a Daimler (Xetra: DAI), miután a Mercedeseket gyártó vállalat 2,82 milliárd eurós üzemi eredményt ért el a stratégiai üzletágainál, szemben a várt 2,61 milliárddal. Az árbevétel szintén jobb lett a vártnál, a menedzsment ráadásul optimista is, idén jelentősen emelkedhet majd a nyereség. A részvény ezzel folytathatja is idén mutatott nagy szárnyalását.
  • Gyenge számokkal rukkolt elő a francia nagybank, a BNP Paribas (Párizs: BNP). A bankcsoport nettó nyeresége 1,3 milliárd euró lett, miközben ennél 400 millióval többet vártak az elemzők. A menedzsment szerint ráadásul a 2016-os nyereséget 500 millió euróval gyengítheti az egyre keményebb nemzetközi szabályozási környezet. Ezzel együtt az előző negyedévben már 1,1 milliárd dollárnyi jogi költséget számolt el a bankcsoport.
  • A Vodafone (London: VOD) a vártnál lassabb távközlési díjbevétel-csökkenésről számolt be az előző negyedévére vonatkozóan (tény: -0,4%, várt: -0,7%), ráadásul 10 negyedéve óta most a legalacsonyabb a zsugorodás mértéke. Ez alapján úgy tűnik, kezdi az éledezés jeleit mutatni az európai távközlési piac. A Vodafone részvényére még decemberben fogalmaztunk meg vételi ötletet az Investor Trader ügyfelei számára.
  • A vártnál kicsivel jobb bevételi adatokról számolt be a Volvo (Stockholm: VOLVA,VOLVB) mai gyorsjelentésében, ráadásul megemelte az észak-amerikai teherautó-piacra vonatkozó előrejelzését is. Most már 310 ezer darabos éves értékesítési számot vár 2015-re a korábbi 280 ezer helyett, köszönhetően a gyorsuló amerikai gazdasági növekedésnek.