Vágólapra másolva!
Záporozó gyorsjelentések, emelkedő olajár, és jó hangulat a Wall Streeten. Ellenben az európai tőzsdék kevésbé erősek.
Vágólapra másolva!
  • Szépen meneteltek felfelé az amerikai tőzsdék a csütörtöki kereskedésben is, ezzel pedig az idei évre vonatkozóan a pozitív tartományba küzdötték fel magukat a vezető indexek. Az újra emelkedésnek induló olajár is segített, az energiaszektor az egyik legjobban teljesítő volt a nyersanyaggal együtt. Ma délután fontos lesz a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának alakulása, ami a munkaerőpiacról ad majd pontosabb képet. Ez nem csak a tőzsdékre, de az EURUSD árfolyamra, illetve az aranyra is hatással lehet.
  • Európa kisebb mínusszal nyithat, miután egyelőre nem tisztázott a görög kérdés. A szerda esti EKB-s bejelentésre megütötték a görög tőzsdét. Azonban a legutóbbi hírek szerint egy 60 milliárd eurós hitelkeretet jóváhagyott az EKB a szigorítotással egyidőben.
  • A vártnál lassabb új felhasználói szám növekedésről számolt be a Twitter (NYSE: TWTR) a legutóbbi negyedévére vonatkozóan, azonban a jövőre nézve a korábban látott bővülési szintek visszatérését várja. Erre meg is ugrott az árfolyam, zárás után 9 százalékos pluszt láthattunk. Ráadásul a decemberben záruló három hónapjában az elemzői prognózisoknál jobb bevétel- és eredményszámokat közölt a cég.
  • 15 százalékkal szakadt be a GoPro (NYSE: GPRO) árfolyama, miután a cég a jelenleg futó negyedévére az elemzői konszenzusnál alacsonyabb számokat vár, ami felerősíti a félelmeket, hogy a vállalat jelentősen függ a karácsonyi szezontól. Így azt teljesen figyelmen kívül hagyták a befektetők, hogy a cég könnyedén megverte a várakozásokat eredmény és árbevétel soron is a legutóbbi negyedévben.
  • Több mint 7 százalékos pluszba ugrott a LinkedIn (NYSE: LNKD) részvényárfolyama, miután a várakozásokat túlszárnyaló negyedéves számokat közölt legutóbbi gyorsjelentésében. A negyedik negyedéves adatok alapján ugyanis mind a részvényenkénti profit (várt: 53 cent, tény: 61 cent), mind pedig árbevétel soron (várt: 617 millió dollár, tény: 643 millió dollár) messze túlteljesítette a várakozásokat a cég. A vállalat emellett a tavalyinál (2,22 milliárd dollár) is jóval nagyobb, 2,93-2,95 milliárd dolláros árbevételt vár 2015-re.
  • 2,7 százalékot esett a Lions Gate (NYSE: LGF) árfolyama zárás után, mivel a filmstúdió a vártnál alacsonyabb bevételi számokat tett közzé (tény: 751 millió dollár, várt: 784 millió dollár). Így az sem segített, hogy tisztított EPS soron jobb eredményeket ért el a cég (tény: 73 cent, várt: 68 cent).
  • Alulmúlta a várakozásokat a norvég Statoil (Oslo: STL), a negyedéves eredményeket főként egyszeri negatív tételek rontották, ennek ellenére a vállalat nem változatott a részvényeseknek kifizetendő osztalék értékén. A részvényenkénti profit a várt 2,36 norvég korona helyett mindössze 1,35 lett, az árbevétel viszont enyhén túlteljesítette a várakozásokat (tény: 152,6 milliárd NOK, várt: 148,5 milliárd NOK).
  • A tavalyi negyedik negyedéves profitjának duplájáról számolt be az Alcatel-Lucent (Párizs), köszönhetően főként költségcsökkentési folyamatainak. A nettó profit és az árbevétel is lényegében az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult. Az Alcatel részvényére még november végén hívtuk fel ügyfeleink figyelmét.
  • Szép növekedésről számolt be a Zwack Unicum, mind bevétel, mind pedig eredmény szintjén. A 10 százalékos árbevétel növekedés főként annak köszönhető, hogy a legtöbb partner a január 1-től bevezetésre kerülő népegészségügyi adó miatt előrehozta vásárlásait. Ugyanakkor a legutóbbi negyedévben már lehetett látni piaci keresletbővülést is. A cég üzemi eredménye 35, míg adózott eredménye 22 százalékkal lett magasabb. A készpénzállomány jelentősen csökkent az előző évihez képest a nagy osztalék kifizetés következtében, de még mindig 3,6 milliárd forinton áll.
  • A Mol átmenetileg felfüggeszti export-értékesítését a Kurdisztánban kitermelt olajra vonatkozólag, és azt helyben adja majd el. A Mol partnere a Gulf Keystone ugyanis tárgyalásokat folytat a kurdisztáni minisztériummal, hogy a kifizetéseket megkapja az értékesítésekért.