Vágólapra másolva!
 Budapesten járt Putyin, míg az S&P500 új csúcsra emelkedett. Az olyan neves milliárdosok pedig, mint Soros György, Warren Buffett és Carl Icahn pedig átrendezte portfólióit.
Vágólapra másolva!

Magyarország felhasználhatja az Oroszországgal 1996-ban kötött hosszú távú gázszállítási szerződés alapján még igénybe nem vett mennyiséget, amiért akkor kell fizetnie, amikor azt igénybe veszi. Erről egyelőre szándéknyilatkozat van, de a következő időszakban várható a megállapodás.

A tegnapi magyar-orosz találkozón Putyin arról is beszélt, hogy támogatják a Molt szibériai kutatási-kitermelési tevékenységében. A fentiektől függetlenül, szintén a Molt érintő hír, hogy Hernádi Zsolt visszakerült az Interpol körözési listájára. Kedden a Mol részvénye jól szerepelt a tőzsdén, 0,6 százalékos plusszal, 11 800 forinton zárt.

Újrakezdte a Wood elemzőcég az OTP részvényének követését, méghozzá vételi ajánlással és 5216 forintos célárral. A célár egyébként több mint 20 százalékkal haladja meg a tegnapi záróárat.

Tegnap minimális emelkedésre voltak képesek az amerikai tőzsdék, de az S&P500 ezzel is új csúcsot ütött, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a görögök négy hónappal meghosszabbítanák a lejáró hitel-megállapodásukat. Ma Ázsiában is jó a hangulat, a vezető indexek 0,2-1,2 százalékos pluszban állnak, viszont Sanghajban már nincs kereskedés a kínai újév miatt, legközelebb jövő hét szerdán indul újra a forgalom a tőzsdén. Hongkongban ma rövidített kereskedés volt, és a héten már nem nyit ki itt sem a börze.

Európában is javult a hangulat a keddi kereskedés során, végül a DAX kivételével a főbb nyugat-európai részvényindexek a pozitív tartományban fejezték be a napot. Ma a határidős indexek emelkedést jósolnak nyitásra.

A vártnál jobb eredményekről számolt be Franciaország harmadik legnagyobb bankja, a Credit Agricolé (Párizs: ACA). A jó befektetési banki teljesítmény, és az alacsonyabb céltartalékolás segített, így a nettó profit 697 millió euróra növekedett (várt: 563,2 millió). A bank azt is bejelentette, hogy jövő héten megnevezik az új vezérigazgatót.

Három év után újra profitot termelt a Peugeot (Párizs: UG) 2014-ben, főleg a cég által bevezetett költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően. Bár éves alapon a vállalat üzemi eredménye 905 millió euróra emelkedett, még így is elmaradt az elemzői várakozásoktól (953,2 millió euró).

Az elemzői várakozások alatt teljesített a Carlsberg (Koppenhága: CARLB) az elmúlt negyedévben, és emiatt a vezérigazgatónak is mennie kellett. A cég vezetése elsősorban az orosz-ukrán konfliktust, valamint a rubel leértékelődését teszi felelőssé a gyenge eredményekért. A dán vállalat ezt a legnagyobb orosz sörgyártóban, a Baltika Brewery-ben birtokolt részesedésén keresztül érezte meg.

Megvált az összes, mintegy 3,7 milliárd dollár értékű Exxon Mobil (NYSE: XOM) részvényétől a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway (NYSE: BRK/B) 2014 negyedik negyedévében. Bár az eladás hátterében az olajár zuhanása lehetett, a vállalat nagyjából 90,86 dolláros átlagáron vehette és 93,27 dollár körüli átlagáron adhatta el a papírokat, így még profitálni is tudott az ügyletből. Ezzel együtt a decemberben lezárult negyedév során a Berkshire a már korábban leépített ConocoPhilips (NYSE: COP) pozícióját is teljesen felszámolta.

Növelte viszont részesedését a Berkshire a General Motorsban (NYSE), a negyedik negyedévben 1 millió darabot vett még pakkjához, amivel 41 millió darabra (2,55%) nőtt tulajdona. Buffett cége mellett a Soros Fund is vásárolt az autógyártó papírjaiból, 729 ezer darabot, amivel 4,9 millió darabra nőtt pakkja.

Carl Icahn tovább növelte részesedését a Hertz-ben (NYSE), illetve az eBayben (Nasdaq) is, míg az Apple (Nasdaq) és a Herbalife (NYSE) pozíciója nem változott a negyedév során.

Beszakadt a Fossil (Nasdaq: FOSL) árfolyama zárás után (-13%), mivel a divatcég a vártnál alacsonyabb profitról és árbevételről számolt be. A 2015-ös pénzügyi évre a Fossil árbevétel csökkenést vár (-1,3%), míg EPS soron 5,45-6,05 centes eredményt, ami szintén elmarad az elemzői konszenzustól.