Csökkentené a kitermelést az OPEC, ha...

olaj
Vágólapra másolva!
A több hónapja húzódó súlyos olajáresés mögött egyértelműen a túltermelés áll, megoldható lenne tehát a probléma, ha a jelenleginél kevesebb olajat termelnének ki az olajtermelő országok. Az OPEC viszont félti piaci részesedését, ezért csakis abban az esetben lenne hajlandó visszafogni a kitermelést, ha a szervezeten kívüli országok is megtennék ugyanezt. Erre viszont jelenleg egész minimális az esély, látva, hogy az USA és Oroszországi is évtizedek óta nem látott intenzitással termel az utóbbi időben.
Vágólapra másolva!
  • Az OPEC nem hajlandó változtatni a kitermelése mértékén addig, amíg a szervezeten kívüli olajtermelő országok nem vágják vissza a termelésüket, mondta Abdullah bin Hamad al-Attiyah, Katar korábbi energiaügyi minisztere.
  • Az elmúlt hónapokban tapasztalt olajáresés pedig egyértelműen a túltermelés miatt következett be, így ha a termelés mértéke csökkenne, az olajár is emelkedni kezdene.
  • Június 5-én tartják Bécsben az OPEC következő ülését, hét hónappal az után, hogy piaci részesedése megtartása érdekében a szervezet olajkitermelésének szinten tartása mellett döntött novemberben. Amennyiben viszont addig sem sikerül megállapodni a szervezet és a szervezeten kívüli országok között, a júniusi ülésen sem változtatnak a kitermelés mértékén.
  • Arról pedig, hogy várható-e a júniusi ülés előtt bármilyen rendkívüli OPEC gyűlés összehívása, Al-Attiyah azt nyilatkozta, hogy ő nem támogat semmi hasonlót, kivéve akkor, ha előtte döntés születne a kitermelés csökkentéséről.
  • Elmondta viszont azt is, hogy az OPEC júniusi ülésén sem dönt az olaj termelésének csökkentéséről, hacsak a szervezeten kívüli országokkal közösen nem tudnak megállapodni abban, hogy mindenki csökkenti a kitermelést.
  • Ennek némileg ellentmond az OPEC elnöke, Diezani Alison-Madueke, aki februárban arról beszélt a Financial Times-nak, hogy amennyiben az olaj árfolyama tovább esik, össze fog hívni egy rendkívüli OPEC ülést.
  • Szaúd-Arábia olajminisztere, Ali Al-Naimi viszont múlt héten Németországban úgy nyilatkozott, hogy neki nincsen tudomása arról, hogy bármilyen június előtti OPEC ülést terveznének.
  • Az Energy Information Administration előrejelzése szerint viszont a OPEC-en kívüli olajtermelő országok sem tervezik a termelés csökkentését. Sőt, éppen hogy rekord nagyságú kitermelést végeznek.
  • Az EIA szerint ugyanis az USA olajtermelése az idén elérheti a napi 9,3 millió hordót, ami az 1972 óta látott legnagyobb intenzitást jelenti.
  • De januárban az oroszországi termelés is elérte a napi 10,71 millió hordót, erre pedig a Szovjet Unió felbomlása óta nem volt példa.
  • Végül pedig a Petroleos Mexico, Mexikó állami kézben lévő olajvállalata a becslések alapján a januárban mért napi 2,25 millió hordós teljesítmény után februárban már napi 2,33 millió hordós termelésre lesz képes.