Korán örültek, hogy vége az ebolajárványnak

ebolajárat
Afrikában hiába küzdenek az ebola ellen
Vágólapra másolva!
Újabb ebolást regisztráltak Libériában, ahol az elmúlt hetekben nem történt újabb megbetegedés, és az egészségügyi hatóságok abban reménykedtek, hogy rövidesen véget ér a járvány.
Vágólapra másolva!

Guinea és Sierra Leone mellett Libéria a legsúlyosabban érintett a tavaly év elején kitört járványban. Az országban utoljára 27 nappal ezelőtt jeleztek új megbetegedést, ami azt a reményt keltette, hogy április közepén ebolamentessé nyilváníthatják az országot.

A Monroviában most felbukkant új fertőzött nem hivatalos értesülések szerint egy meggyógyult ebolabeteg felesége.

Úgy tűnik, Afrikában hiába küzdenek az ebola ellen Forrás: Flickr/European Commission DG ECHO (2)

Az eddig legsúlyosabb

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése tavaly februárban Guineában kezdődött, onnan terjedt át Sierra Leonéra, Libériára és - kisebb mértékben - néhány más térségbeli országra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss adatai szerint kilenc országban eddig összesen 24 700-an fertőződtek meg, és közülük 10 200-an meghaltak.

Az ebola tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomolhat a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.