A jüan összecsap a dollárral

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Peking azt szeretné, hogy a jüan is bekerüljön a kínai kezdeményezésre létrejövő és általuk dominált Ázsiai Infrastruktúra-fejlesztési Bank valutakosarába.
Vágólapra másolva!

Kína emellett azt is el szeretné érni, hogy az AIIB és a Silk Road Fund jüanban is nyújtson majd hiteleket, írja a Business Insider.

Három lehetőség

Az egyik legfontosabb kérdés az AIIB előtt, hogy milyen valutát – vagy valutákat – fog használni az elszámolásokhoz. Egy korábbi cikk három lehetőséget vetett fel:

  • jüan,
  • dollár,
  • vagy egy AIIB-valutakosár.
Nagy dilemma: dollár vagy jüan? Forrás: AFP

Úgy tartják, hogy a három lehetőség közül a dollár lenne a legköltséghatékonyabb, míg a jüan a legdrágább megoldás. A valutakosár mellett pedig az szól, hogy az tudna a legrugalmasabban reagálni a különböző piaci sokkokra.

„Ha mégis a dollár mellett döntenek, az gyengíti Kína azon törekvését, hogy a jüan valóban globális valutává váljon” – mondta Hao Hong, a Bocom International vezető közgazdásza.