Százmillió éves állkapocskövületre bukkant egy gazda

Kronosaurus, gazda, kövület
Kronosaurus vadászat közben
Vágólapra másolva!
Egy több mint 100 millió éve élt őshüllő másfél méteres tökéletes állkapocskövületére bukkant földjén egy ausztrál gazda. A fosszília az egyik legteljesebb ilyen maradványa a Kronosaurus queenslandicus nevű tengeri ragadozónak.
Vágólapra másolva!

A Queensland állam északi részén élő gazda gyomot irtott földjén, amikor belebotlott egy hatalmas alsó állkapocsba. A kövület azért vált láthatóvá, mert a szárazság kiölte a fű nagy részét.

"Néhány követ rugdostam, és a földet vizsgáltam, amikor megpillantottam, és arra gondoltam, Istenem, mit találtam! Olyan tökéletes volt! Olyan volt, mintha néhány héttel korábban ölték volna meg, és a varjak teljesen letisztították" - mondta Robert Hacon az ABC News-nak. Az állkapocsról készült fotót ide kattintva tekintheti meg.

Kronosaurus vadászat közben Forrás: Wikimedia Commons

110 millió éve élt ragadozó

Paleontológusok szerint a kövület a világ legteljesebb Kronosaurus queenslandicus-maradványa, azé az őshüllőé, amely több mint tíz méter hosszú volt krokodilszerű fejjel és négy uszonnyal.

A plezioszauruszok rendjébe tartozó élőlény egy ősi tengeri ragadozó volt, amely az Ausztráliát körülvevő tengerekben élt mintegy 110 millió évvel ezelőtt. Timothy Holland, az őshüllőket kiállító ausztrál múzeum szakembere szerint a kövület egy nem teljesen kifejlett példányé lehet. A fosszília teljessége segíti a szakembereket abban, hogy jobban megismerjék, milyen is volt valójában az ősi ragadozó. A kövület a világ legteljesebb Kronosaurus queenslandicus-állkapcsa.