Hiába Orbán küldött, elhajtott minket a népesség-nyilvántartó

Habony Árpád
Budapest, 2013. május 30. Habony Árpád a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó A magyar modell az átalakuló Európában című közös konferenciáján, a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2013. május 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hiába maga Orbán Viktor küldte a Habony Árpád után kíváncsiskodó újságírókat a népesség-nyilvántartóhoz, az ilyen személyes adatokat éppen a sajtónak nem adja ki az állami hivatal. A miniszterelnök szerint a tanácsadók adatai nyilvánosak – csakhogy Habony hivatalosan nem az.
Vágólapra másolva!

Az Origo megfogadta Orbán Viktor miniszterelnök tanácsát, és a kendóbajnok restaurátorból lett nem hivatalos tanácsadó, Habony Árpád után érdeklődött a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (KEKKH). Ám hiába érkezett a legmagasabb szintről a támogatás, nem tudtunk meg semmit az időközben sajtócézárrá vált Habonyról.

Orbán Viktor azt üzente

"Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, minden egyébbel forduljon a népesség-nyilvántartóhoz" – mondta nemrég a Miskolcon fejlesztéseket bejelentő Orbán Viktor a Habony Árpáddal kapcsolatos újságírói kérdésre.

Orbán Viktor 2008-ban, a háttérben Habony Árpád Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Index újságírója többször is próbálta megtudni a kormányfőtől, hogy áll-e valamilyen kapcsolatban az éppen jobboldali médiabirodalmat építő Habonnyal, mire a kormányfő csak annyit mondott: semmilyen hivatalos kapcsolatban nem áll Habony Árpáddal, majd hozzátette, hogy nem is fog.

A sajtó nem kérdezhet

A kormányfő útmutatását követve Habonyról kérdeztük a KEKKH-t, mivel a népesség-nyilvántartó önálló állami szervként nem létezik, viszont a KEKKH a központi, hiteles nyilvántartások – egyebek között a személy- és lakcímadat-, közúti közlekedési, bűnügyi nyilvántartások – adatkezelője és feldolgozója.

Habony Árpádról nem adható ki adat a sajtónak – közölte az állami hivatal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A válasz szerint "törvények írják elő, hogy – a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása esetén - kinek, milyen feltételekkel és korlátok között lehetséges adatot szolgáltatni". Ám – folytatták –

Tőle lehet megtudni

A KEKKH szerint ugyan "a közhiteles és nyilvános nyilvántartásokban szereplő adatokhoz kérelemre bárki hozzáférhet", ám "a hozzáférés általában az érintett személy kérelmére indul". Vagyis ha Habony Árpád kérne ki magáról adatokat a hivataltól, neki biztosan kiadnák, aztán a sajtónak tőle kellene elkérnie.

Habony Árpád Washingtonban Forrás: Facebook

Ezzel a kör bezárult: a sajtónak nem adható ki adat, csak az érintettnek, aki viszont híresen kerüli a nyilvánosságot, és annak ellenére, hogy rendszeresen felbukkan a kormányfő legszűkebb környezetében, a kormánypárt zárt körű eseményein, nem tartja magát közszereplőnek.

Újabb talány Orbántól

A kedden Pécsre látogató miniszterelnöknél a Népszabadság ismét rákérdezett Habony Árpádra, mire Orbán Viktor talányos választ adott. A tanácsadókkal kapcsolatban minden nyilvános – válaszolta, hozzátéve: az pedig a miniszterelnök dolga, hogy kitől kér tanácsot a feleségén kívül.

Hiába nyilvános azonban Orbán tanácsadóinak listája erről az Origo korábban részletesen írt , ha Habony Árpád hivatalosan nem tanácsadó, és semmilyen hivatalos kapcsolatban nem áll a kormányfővel, a Fidesszel vagy a kormányzattal.

Lázár János miniszter a kormányüléseken még nem látta Habonyt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy nemrég Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is mondta, Habony társadalmi munkában, ingyen ad tanácsokat a miniszterelnöknek. Lázár János miniszter pedig úgy nyilatkozott, hogy a kormányfőnek nincs hivatalos tanácsadója, ő pedig a kormányüléseken nem találkozott Habonnyal.

Az Ilyennevű és a kormányfő

Annak ellenére, hogy a jelek szerint csak "feszkót" okoz a miniszterelnöknek Habony Árpád, és a vele kapcsolatos kérdéseket a kormány a "lerázandó kategóriába" sorolja, Orbán Viktor az elmúlt 15 évben számtalan alkalommal mutatkozott együtt Habony Árpáddal.

A Fidesz–KDNP 2013-as gyulai frakcióülésén is felbukkant Habony Árpád Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Origo összeállításából kiderült, hogy Habony Árpád például ott volt a Fidesz országos elnökségének 2004. augusztusi rendkívüli ülésén, 2008-ban elkísérte egy zágrábi konferenciára, de ott volt a miniszterelnök mellett a 2010-es kötcsei pikniken, továbbá a Fidesz frakciójának több ülésen is felbukkant.