Vágólapra másolva!
Az exportáló és a külföldi tulajdonban lévő, nagyobb cégek növekedésre számíthatnak, derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara áprilisi konjunktúrafelméréséből. A magyar gazdaság a következő fél-egy évben mindenképpen növekedési pályán fog mozogni.
Vágólapra másolva!

Javuló várakozások

A cégek várakozásai pozitívak, a bizonytalansági mutató értéke csökkent, ezt az optimizmust a külgazdasági környezet is megalapozza. A munkaerő-kereslet a felmérés kezdete óta most a legmagasabb, azaz a következő hat hónapban a munkaerő-kereslet erőteljes bővülésére lehet számítani a versenyszektorban.

Leginkább az exportáló, a külföldi tulajdonban lévő és a több mint 250 főt foglalkoztató cégek jelzik a javuló üzleti környezetet, ezeknek a cégeknek a várakozásai a legkedvezőbbek. Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója szerint a magyar gazdaság együtt mozog a német gazdasággal. Az európai gazdaság két meghatározó gazdaságában, Franciaországban és Németországban is javultak a cégek várakozásai, ahogy az eurózónában is optimistábbak, mint az előző fél évben.

A közmunka a foglalkoztatás gátja

A kamara előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése meghaladja a 3 százalékot 2015-ben, és tovább nő a foglalkoztatás. A sajtótájékoztatón Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, hogy a rendszerváltás óta nem voltak ilyen pozitívak a számok: a konjunktúramutató értéke 1998. óta most a második legmagasabb.

Az elnök szerint a magyar gazdaság a következő fél-egy évben mindenképpen növekedési pályán fog mozogni, és a GDP hamarosan elérheti a válság előtti, 2008-as szintet. Parragh megjegyezte, hogy a közmunka lassan a foglalkoztatás gátja kezd lenni, mert elszívhatja a munkaerőt a valós munkaerőpiacról.