Bélbetegségekre is hathat a meditáció

jóga meditáció
A kutatók feltárták a három legjobb módszert, hogy megszabaduljunk egy gondolattól
Vágólapra másolva!
A meditáció nem csupán az érzelmekre lehet jó hatással, de akár a bélbetegségekre is. Az ezzel kapcsolatos elgondolásokat kutatók vizsgálták meg egy kísérletben és publikálták is a tanulmányt.
Vágólapra másolva!

Korábban már részben foglalkoztak a témával

A kutatásban résztvevő alanyok mindegyikének irritábilis bél szindrómája (IBS) vagy valamilyen gyulladásos bélbetegsége (IBD) volt. A kutatók vizsgálatai alapján két hónap rendszeres jógázás és meditáció után a betegségeikkel járó tüneteik valamelyest enyhültek.

Az elme-és a test összhangja szerintük genetikai indukátorként működött, mely a szervezetben változásokat idézett elő, a meditáció stressz-tehermentesítő hatása elnyomja a gyulladást okozó géneket a PLOS ONE folyóiratban publikált tanulmány szerint. Korábbi – a Harvard University által végzett, 1970-es – kutatások kimutatták, hogy a meditáció és a vele összefüggő jóga bizonyos szempontból megváltoztatja az emberek génkifejeződését, de a jelenlegi tanulmány szerint egyes betegségeket is befolyásolhat – mondta Dr. Braden Kuo, a bostoni Massachusetts General Hospital gasztroenterológusa.

A rendszeres meditáció és jóga gyakorlás akár pozitív irányba is befolyásolhat egyes betegségeket Forrás: AFP/Ed Jones

Tízből egy embert biztosan érint élete során

Az új eredmények már csak amiatt is érdekesek, mert a kutatók kapcsolatot állapítottak meg a stressz és az emésztési problémák között. A pszichológiai trauma is okozhat IBS-t vagy IBD-t, amelyek egyaránt hasi fájdalommal, székrekedéssel és hasmenéssel járnak. Ez utóbbi ritkábban fordul elő, két specifikus gyulladási folyamata van: a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség. A bélbetegségek meglehetősen gyakoriak az Egyesült Államokban, tízből egy embert biztosan érintenek a Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders szerint. A bélbetegségeknek akadnak közös tényezőik: kiválthatja a stressz és nincsenek egyöntetű kezelései eljárásaik, a jelenlegi gyógyszerek maximum csökkenteni tudják a tünetek súlyosságát.

A tanulmány során a kutatók 19 IBS-es és 29 beteg IBD-s érintettet vizsgáltak meg. Mindannyian részt vettek egy kilenc hetes programon, amely légzőgyakorlatokat, meditációt és jógát is magába foglalt. A kísérleti alanyoknak a másfél órás gyakorlati üléseken kívül naponta 15-20 percet kellett gyakorolni.

A kutatók értékelték őket a vizsgálatok előtt, közben és utána is, emellett vérmintáikat vettek tőlük a genetikai elemzésekhez. Azokat a személyeket, akik elmulasztották a meditáció gyakorlását, nem vették külön csoportba. Összességében a betegek a tünetei csillapodtak ahhoz képest, amilyen az a kiinduló állapotban volt. Az IBD-s betegeknél jelentősen több genetikai elváltozást figyeltek meg (több mint ezret), mint az IBS-es eseteknél (száztizenkilenc génelváltozás) – mondta Manoj Bhasin, a tanulmány társszerzője.

A vizsgálat után az IBD-ben szenvedő betegeknél jelentősen több genetikai elváltozást figyeltek meg, mint az IBS-es eseteknél Forrás: Imaginechina/Bian Qing - Imaginechina

A gén alátámasztja a kutatást

Volt egy gyulladással kapcsolatos gén, az NF-kB (amely az olyan ingerekre is „válaszol”, mint a stressz), aminek kifejeződése mindkét csoportnál gátlódott. Ez összességében arra utal, hogy a meditáció és hasonló gyakorlatok jótékonyan kompenzálhatják a stresszt és a test gyulladási folyamatait, mondták a kutatók.

Mindezek mellett a szakértők azt is megjegyezték, hogy két fontos korlátozás is volt a tanulmány során: először is bizonyos gyulladási markerek nem mutattak változást a tanulmány ideje alatt. Másodszor pedig korábbi kutatások kimutatták, hogy olykor a placebohatás is képes enyhíteni az IBS tüneteit. Ahhoz hogy a jógát és a meditációt a betegek ezen rendellenességeinek kezelésére javasolják, további vizsgálatokra van még szükség.