Potenciális áfacsalókat képzünk

Domokos László beszél felszólal Foglalkozás könyv Közéleti személyiség foglalkozása pénzügyi szakember politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2014. október 14.
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal a 2013-as büdzsé zárszá
Budapest, 2014. október 14. Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal a 2013-as büdzsé zárszámadásának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. október 14-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A kormánytól azt a feladatot kapta az Állami Számvevőszék, hogy a brókerügyeket illetően főleg az érintett önkormányzatokat vegye górcső alá, az ÁSZ a brókerbotrány szempontjából fogja vizsgálni a nemzeti bankfelügyeletet is, ennek az eredménye azonban csak jövőre várható – erről beszélt Domokos László, a számvevőszék elnöke a Heti Válasznak adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Domokos László megjegyezte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010-ig a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozott, azaz a PSZÁF vezetője utasítható volt és csak 2011-től vált önállóvá, amikor beolvadt a nemzeti bankba.

Az ÁSZ elnöke szerint ahhoz, hogy a felsőoktatási rendszer példamutatóan működjön, javítani kell a garanciális elemeken Forrás: MTI/Soós Lajos

A jegybank már az első ellenőrzéskor kiszúrta a pénzügyi szolgáltatóknál lévő visszásságokat, a számvevőszék elnöke ezért méltánytalannak tartja a jegybankon elverni a port.

A felsőoktatás volt a feketeleves

A Heti Válasznak Domokos László azt mondta, a legtöbb problémát az egyetemek gazdálkodásának ellenőrzése során a művészeti egyetemeknél találták. A gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be. A művészeti egyetemeken végző diákok 90 százaléka számlaképes vállalkozó lesz, de egyetlen órányi gazdasági képzést sem kapnak.

Potenciális áfacsalókat talán mégsem kellene képezni – tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Az ÁSZ elnöke hosszan elemezte a felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményét, és arra a következtetésre jutott, hogy 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni. A művészeti egyetemeknél még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lett volna, a gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be:

– fogalmazott az ÁSZ-elnök, de azt is hozzátette, hogy a rossz gazdálkodást nem keveri össze a szándékosan elkövetett, személyes haszonszerzés által motivált bűncselekményekkel.

Elmondta, hogy a harminc egyetemen elvégzett ellenőrzés nyomán 40 esetet jeleztek a különböző hatóságoknak, és tucatnyi nyomozás van folyamatban.