Kanadában találták meg a Pokolfajzatot

Pokolfajzat
Regaliceratops peterhewsi
Vágólapra másolva!
Egy kutatócsoport Kanadában lelt rá a Triceratops unokatestvérére. A „Pokolfajzatnak” becézett ősállat sok szempontból hasonlít rokonára és evolúciós szempontból is különlegesnek számít.
Vágólapra másolva!

Az újonnan felfedezett dinoszaurusz-faj egyedének maradványát a kanadai Alberta tartományban találták meg a Royal Tyrrell Museum paleontológusai. Az ősállat első látásra egy Triceratopsra emlékeztet, a kutatás vezetője, dr. Caleb Brown szerint azonban az egyedi jellegzetességek miatt az új faj „akár 100 méterről is” jól megkülönböztethető a Jurassic Park jól ismert „háromszarvú arcától”.

Az egyedi jellegzetességek leginkább a szarvak méretében és alakjában, valamint a koponya hátsó részén található csont nyakfodorban érhetők tetten: az orron viselt tülök kicsit magasabb, a szemek fölötti két szarv viszont rendkívül kicsi. A legjelentősebb eltérést a nyakfodor mutatja, amely sokkal díszesebb a Triceratops hasonló képződményénél. A szarvakat valószínűleg harc során használta az ősállat, a koronaszerű nyakfodrot pedig udvarlás céljából vethette be.

Regaliceratops peterhewsi Forrás: Art by Julius T. Csotonyi. Courtesy of Royal Tyrrell Museum, Drumheller, Alberta.

Romantikus befejezés

A dinoszauruszt hivatalosan Regaliceratops peterhewsi névre keresztelték, de a kutatók egymás között csak „Pokolfajzatnak” (Hellboy) becézik, utalva ezzel a híres tudományos-fantasztikus mozifilm ördögszerű főhősére. Az állat azért is különleges, mert a galléros dinoszauruszok (Ceratopsidae) két csoportjának (Centrosaurus, Chasmosaurus) külső jegyeit egyaránt magán viselte. A Centrosaurus nem egyébként már kihalt, amikor a Pokolfajzat 68 millió éve színre lépett.

A megtalált koponya Forrás: Photo Courtesy of Royal Tyrrell Museum, Drumheller, Alberta. Photo by Sue Sabrowski.

Vidám érdekesség, hogy a Current Biology című szaklapban publikált tanulmány végén a vezető szerző megkérte barátnője kezét (a hölgy igent mondott).