Elindult Japánból a Solar Impulse 2

Solar Impulse
A repülőgépnek sokszor 10 ezer méteres magasságokba kell repülnie, hogy teljesen feltölthesse akkumulátorait
Vágólapra másolva!
Elindult hétfőn Japánból a kizárólag napenergiával hajtott Solar Impulse 2 repülőgép, hogy egy hónapi kényszerpihenő után folytassa útját az egyesült államokbeli Hawaiira.
Vágólapra másolva!

A repülőgép Nagojából startolt, ahova június elsején érkezett a kínai Nankingból 40 órás repülés után. A rossz időjárás akadályozta meg abban, hogy világkörüli útjának hetedik szakaszát teljesítse, és Kínából a 8175 kilométerre fekvő Hawaiira repüljön.

Várhatóan öt napig tart majd útja Hawaiira, amennyiben nem lesz borús időjárás, ami akadályozza a gép napelemeinek teljes mértékű feltöltését Forrás: Solar Impulse

Kényszerleszállás Japánban

A gép a nagojai kényszerleszálláskor megsérült. Előbb a keletkezett hiba kijavítása késleltette indulását, majd az időjárás kárhoztatta hosszabb vesztegelésre.

A szervezők legutóbb június 24-re tűzték ki startját, de a rossz meteorológiai viszonyok ismét közbeszóltak.

A leghosszabb leszállás nélküli szakasz

Várhatóan öt napig tart majd útja Hawaiira, amennyiben nem lesz borús időjárás, ami akadályozza a gép napelemeinek teljes mértékű feltöltését. Az útszakasz pilótája a svájci André Borschberg, aki a svájci légierő sugárhajtású repülőgépeit is vezette.

A Solar Impulse 2 tervezett útvonala Forrás: Origo

A hurrikánszezon előtt el kéne érni Amerikát

A Solar Impulse csapata azért sürgeti minél inkább az indulást, mert még a hurrikánszezon beköszönte előtt, augusztusig teljesíteniük kellene az amerikai és atlanti-óceáni távot.

Az időjárási viszonyok a napelemes repülőgép esetében mindent eldönthetnek: Japánban is az erős felhősödés és durva szél miatt kellett leszállniuk.