Csúcsokat döntöget a Tesla

Tesla Model S elektromos autó
DETROIT, MI, - JANUARY 10: The Tesla Model S Signature is shown during a media preview day at the 2012 North American International Auto Show January 10, 2012 in Detroit, Michigan. The NAIAS opens to the public January 14th and continues through January 22nd. (Photo by Bill Pugliano/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Még soha nem adott el annyi S-modellt a Tesla, mint az idei év második negyedévében. A bejelentés meghaladta a menedzsment és a piac korábbi várakozásait is, így nem meglepő, hogy kilőttek a Tesla részvényei. 
Vágólapra másolva!

Jó hírekkel örvendeztette meg a piacot a Tesla, hisz a második negyedévben 11 507 darab S-modellt szállított le a cég, mely egyben vállalati értékesítési rekordot is jelent - írja a Marketwatch.

Ezi 52 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Korábban a menedzsment 10-11 ezer közötti szállítási számot jósolt a március-júniusi periódusra, így jó esély van arra, hogy a vállalat második negyedéves gyorsjelentése is tartogathat még meglepetéseket.

A Tesla Model S Forrás: Getty Images/2012 /Bill Pugliano

Mit mond a piac az adatokról?

Ben Kallo, R.W. Baird senior elemzője szerint a meglepően jó második negyedéves adatok után a harmadik negyedévben 13-14 ezer darab, az év utolsó három hónapjában pedig még magasabb szállítási szám is jöhet,

így viszont már teljesíthető lesz a menedzsment által várt éves 55 ezer darabos cél.

A január és március közötti adat 10 033 darab volt. Az elemző szerint pedig a Tesla új X-modellje pedig még nincs is beárazva a részvény árfolyamában.

A Tesla S-Modell 2. negyedéves szállítási adatai 2013 óta Forrás: CNBC

Csütörtökön a Bank of America Merrill Lynch befektetési bank is megemelte a Tesla részvényekre vonatkozó célárat (65-ről 180 dollárra), bár ez még mindig 35 százalékkal a jelenlegi piaci ár alatt van. A befektetési bank eddig is fenntartással kezelte a Tesla működését, mert elemzői szerint a cég papírjai túl vannak árazva, ennek megfelelően alulsúlyozásra ajánlják a Tesla részvényeket.

Ugyanakkor azt is mondják, hogy az elektromos autógyár hosszú távon sikeres lehet, mint piaci rést betöltő vállalat, de úgy látják, hogy a közeljövőben egyelőre még inkább a turbó meghajtású, hagyományos autógyárak könnyebb autói fognak jobban fogyni.

Mit mutat a grafikon?

A Tesla 10 havi csúcsra erősödött a bejelentett hírek hatására. Az autógyár részvényei idén eddig 24 százalékot erősödtek, harmincszor többet, mint az S&P 500 index, ráadásul az elmúlt három hónapban pedig 44 százalékkal szárnyalták a papírok a március végi mélypont óta. Így már 34 milliárdos piaci kapitalizációval rendelkezik a Tesla.

A grafikon alapján könnyedén elérhető lehet a tavaly szeptemberi 291-292 dollár közötti csúcs, bár ott lehet egy kis megtorpanás. Ugyanakkor március vége óta szép, töretlen emelkedő trendet látni, melyben fontos támaszt jelent a 256-260 dollár közötti szint.

A Tesla részvények árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu