Vágólapra másolva!
A lízingtársaságok eddig is csak a legvégső esetben éltek a lízingelt autó visszavételének jogszabályi lehetőségével, ez a gyakorlat nem változik, de a társaságoknak továbbra is joguk van visszavenni a finanszírozott eszközt - mondta Lévai Gábor, Magyar Lízingszövetség főtitkára azután, hogy a Kúria úgy döntött: önhatalmúlag nem, csak bírósági határozat ellenében vehetik vissza a pénzügyi szolgáltatók az adós nemfizetése esetén. 
Vágólapra másolva!

A lízingtársaságok eddig is csak a legvégső esetben vették vissza az autót, a nem fizető ügyfelek esetében követeléskezelő társaságot bíznak meg az ügyek rendezésével.

Ezek a társaságok pedig csak akkor vehetik birtokba az eszközt, ha az ügyfél beleegyezik az autó átadásába.

Amennyiben az ügyfél nem akarja átadni az autót, a behajtó cég eredménytelennek minősíti az eljárását, a finanszírozó lízingcég pedig pert indít az adós ellen – magyarázta Lévai Gábor.

Téves információ

„A gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket a pereket a lízingtársaságok jellemzően megnyerik, a felmerülő perköltségeket pedig az adósnak kell megfizetnie” – emelte ki a főtitkár.

Téves tehát az a több sajtóorgánumban is megjelent információ, amely szerint a Kúria döntése értelmében a lízingtárságoknak ne lenne joguk és lehetőségük az általuk finanszírozott eszköz visszavételére.

A Magyar Lízingszövetség ezért azt tanácsolja a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleknek, hogy keressék fel a lízingcéget, vitás esetekben pedig forduljanak a Magyar Nemzeti Bank által működtetett Pénzügyi Békéltető Testülethez.