A klublegenda belebukott a Vidi gyenge rajtjába

Székesfehérvár, 2015. június 11.
A harmincszoros francia válogatott Bernard Casoni, a bajnok Videoton labdarúgócsapatának új vezetőedzője (j) egy mezt kap Burcsa Győző klubigazgatótól a klub új szakmai stábjának bemutatkozó sajtótájékoztatóján a székesfeh
Székesfehérvár, 2015. június 11. A harmincszoros francia válogatott Bernard Casoni, a bajnok Videoton labdarúgócsapatának új vezetőedzője (j) egy mezt kap Burcsa Győző klubigazgatótól a klub új szakmai stábjának bemutatkozó sajtótájékoztatóján a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2015. június 11-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő, de a szezont gyatrán kezdő Videoton vezetősége elfogadta Burcsa Győző lemondását. Az elbocsátott sportigazgató közleményben magyarázkodik. 

A Videoton honlapján szűkszavú közlemény olvasható, hogy az UEFA-kupa-döntős csapat egykori tagja 2014 májusától végezte a klubigazgatói teendőket a klubnál, de

az újonc Vasas elleni vereség után beadta a lemondását, amit a klub vezetősége elfogadott.

A honlap aztán változtatás nélkül közli Burcsa közleményét, amiben a sportigazgató kiemeli, büszke rá, hogy részese lehetett a fehérvári bajnokcsapat felépítésének, majd némi magyarázkodás („az edzők mindig szabad kezet kaptak” valamint „minden döntésemet a vezetőséggel egyetértésben hoztam meg”) után sok sikert kíván az NBI-ben címvédőként öt forduló után a legrosszabb bennmaradó (10.) helyen álló csapatnak.

Magától értetődő bűnbak

A Videoton tavaly – különösen kiváló őszi teljesítményének köszönhetően – szinte már a tavaszi rajt idején biztos bajnoknak tűnt, és ha kicsit szét is esett a csapat a szezon végére, végül magabiztosan szerezte meg a bajnoki címet.

Burcsa új edzőt hozott, de Casoni nem váltotta be a reményeket Forrás: MTI/Illyés Tibor

A fehérváriaknál már télen jelentkeztek az első gondok, amikor Burcsa számon kérte a spanyol sikeredzőn, Joan Carillón, hogy nem építi be a csapatba az általa igazolt játékosokat. A sportigazgató szerint a klub hosszú távú érdeke azt kívánta volna meg, hogy Carillo a „távozónak tekinthető” házi gólkirály, Nikolics Nemanja, Sándor György és Stopira helyére igazolt játékosokat játszassa.

Burcsa szerint „a miénknél jóval előrébb tartó bajnokságokból” érkező Marevál, Ivanovszki és Luijckx kihagyása miatt a klub általános megdöbbenésre elküldte Carillót, és valóban elengedte néhány kulcsjátékosát.

- mondta Burcsa, és ebben tökéletesen igaza volt, hiszen a Videoton szégyenletesen szerepelt a BL-selejtezőben az új játékosokkal.

Tavasszal megállt a fejlődés

A Videoton bajnok lett, de végül nem csak a kupadöntőt bukta el, hanem a Szuperkupát is elveszítette a Ferencvárossal szemben. Utóbbi trófeát már a klubot elhagyó edző és kulcsjátékosok nélkül, és az új francia edzővel, Bernard Casonival, de a sportigazgató értékítéletéről sokat elmond, hogy például Nikolics azóta ontja a gólokat Lengyelországban, és több Premier League-csapat is bejelentkezett érte.

Casoni tévútnak tűnik Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A Videoton mélyrepülése hazai és nemzetközi szinten is látványosra sikerült, a BL-selejtezőben vért izzadva sikerült kiverni a félamatőr walesi bajnokot, de a BATE Boriszov már nagy falat volt, a bajnokságban pedig öt forduló alatt egyetlen győzelmet aratott a címvédő, azt is úgy, hogy a 93. percben még vesztésre állt Diósgyőrben.