A pisiszünet is belefért a távgyalogló vb-győztesnek

matej tóth
Slovakia's Matej Toth approaches the finish line to win the final of the men's 50 kilometres race walk athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 29, 2015. AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vágólapra másolva!
A szlovák színekben versenyző Matej Tóth győzött a gyaloglók 50 kilométeres távján a pekingi atlétikai világbajnokságon. A szombati viadal győztese Szlovákia első vb-aranyérmét szerezte a sportágban. 

A nyitrai születésű, 32 éves atléta, aki a 2014-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, a kínai fővárosban 3:40:32 óra alatt ért célba. Sikere egyáltalán nem nevezhető váratlannak, mivel márciusi teljesítményével övé volt a harmadik legjobb idő ezen a távon.

Matej Tóth Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Tóth a 30 km-t elhagyva már akkora előnnyel vezetett, hogy belefért neki egy pisiszünet is. A távgyalogló veszített ugyan egy jó fél percet az üldözőkkel szemben, de üres hólyaggal újra erősített, és hamarosan teljesen leszakította a mezőnyt.

A vb-ezüst a kétszeres olimpiai második helyezett ausztrál Jared Tallent nyakába került, a harmadik a japán Tanij Takajuki lett. A rajt előtt pozitív doppingtesztje miatt az orosz szövetség visszaléptette a 34 éves, kétszeres országos bajnok Alekszandr Jargunkint, aki EPO-val bukott meg. Ő lett volna az egyetlen orosz résztvevője a vb leghosszabb versenyének, miután a helyi szövetség a többi gyaloglót különböző doppingvétségek miatt eltiltotta a nemzetközi szerepléstől.

Eredmények, férfi 50 km gyaloglás, világbajnok:
Matej Tóth (Szlovákia) 3:40:32 ó
2. Jared Tallent (Ausztrália) 3:42:17
3. Tanij Takajuki 3:42:55