Menekülttémában debütál Tarlós a Budapestinfón

Események

Tarlós István átadás átadó ünnepség avatás beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS főpolgármester Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ÜNNEP Budapest, 2014. október 10.
Tarlós István főpolgármester nyilatkozik az ország legkorszerűbb sug
Budapest, 2014. október 10. Tarlós István főpolgármester nyilatkozik az ország legkorszerűbb sugárterápiás készülékének átadásán Budapesten az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Sugárterápiás Osztályán 2014. október 10-én. A Varian TrueBeam lineáris gyorsító a kezelésekhez igazodóan különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Keleti pályaudvarnál várakozó menekültek, a fővárosi Verseny utcai tranzitzóna voltak a fő témái Tarlós István főpolgármester tájékoztatójának. A Budapestinfó a Lázár János-féle Kormányinfóhoz hasonlított, és szó volt még a 3-as metróról, valamint az esti magyar-román meccsről is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
13:05
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A Kormányinfó mintájára, Tarlós ötletére

A hét elején jelentette be a Városháza, hogy sajtótájékoztató-sorozatot indít a főváros aktuális ügyeiről a főpolgármester - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Közölték: első alkalommal pénteken áll a sajtó elé Tarlós István.

A hasonló, hetente jelentkező Kormányinfót e héten 21. alkalommal tartotta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

13:07
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Ha kell, kijavítja Lázár Jánost is

Nem egészen Lázár János inspirálta a kéthetenkénti sajtótájékoztatók ötletekor, de tény, hogy a két esemény forgatókönyve hasonló lesz - mondta az Origónak a fővárosi tájékoztatósorozatról Tarlós István. Nála is korlátlanul kérdezhetnek majd az újságírók, mindenre igyekszik válaszolni.

Az időpontválasztás nem véletlen, mert a pénteki alkalmakon nemcsak az aktuális budapesti témákról eshet szó, deszükség szerint lehetőség lesz az előző napi Kormányinfón elhangzott téves, vagy pontatlan közléseket javítani - fogalmazott a főpolgármester.

13:12
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kabarénak szánja

Megérkezett Tarlós IStván főpolgármester és előrebocsátottam, hogy a Budapestinfót nem kabarénak szánja, "humor csak akkor lesz, ha lesz rá ok". Úgy tűnik, ez a mostani, első alkalom nem ilyen, mert főképp menekülttémákról lesz szó.

Utalva a Lázár-tájékoztatókra, azt is mondta: nem rivalizálni kíván Lázárral. A miniszterelnökre utalva hozzátette: egy csapatban játszanak.

13:15
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Özönlenek be a migránsok a határon

A határon jelenleg is ellenőrizetlenül beözönlő migránsok nagy része Budapesten köt ki - mondta Tarlós, aki emlékezetetett: a főváros - 28 szervezettel egyeztetve - július végére cselekvési programot készített.

13:16
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós: aki nem humánus, az nem ember

Augusztus közepéig három, a menekülteket segítő tranzitzónát nyitott a főváros a három nagy pályaudvar környékén.

Egyrész humanitárius okokból, mert a menekültek is emberek - fogalmazott Tarlós. Ha valaki ezt a humanitárium megfontolást elutasítja, az nem ember.

13:21
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

800 ember fér majd el az új tranzitzónában

Nem az a vita a lényeges a főpolgármester szerint, hogy a Verseny utcai volt piac területe hova esik pontosan, a VII. vagy a VIII. kerületbe, hanem az, hogy elkészül 1760 négyzetméteren a három tranzitzónát felváltó egyetlen fővárosi tranzitzóna, ahol 72 sátorban - amit 24 blokkba rendeznek - 800 embert tudnak majd elszállásolni.

13:22
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

24 órás orvosi ügyelet is lesz

A Verseny utcai bázison lesz áramvételi lehetőség a bázison, lesz 40 WC, 36 zuhanyozó, 6 ivőkút és külön anya-gyermek sátor, továbbá 24 órás orvosi ellátás a Vöröskereszttel összefogva - sorolta Tarlós. Mindez 400 millió forintba kerül, "nem tudom, melyik önkormányzat költ még ennyit e célra" - mondta Tarlós.

A telepen belül nem lesznek rendőrök, kívül viszont megerősítik az egyenruhások jelenlétét - tette hozzá a főpolgármester. szerinte jobb így, mintha a menekültek szétszélednének a városban. "Aki ezt nem látja be, annak gyógypedagógiai foglalkozáson kellene részt vennie" - utalt a tranzitzóna ellen tiltakozókra. A Jobbik még tüntetett is egyébként a zóna ellen.

13:24
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Más téma: a 3-as metró

A 3-as metró problémájára áttérve a főpolgármester jelezte: tegnap még arról olvasott, hogy kifarol a kormány a metró felújításából, pedig ez nem igaz, mert még aznap délben megkapta a kormányzati engedélyt a hitelfelvételhez, úgyhogy sínen van az ügy. 

13:27
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A főváros új metrókocsikat akart

A főváros mindig is új szerelvényeket akart venni a 3-as metróra, de kénytelen-kelletlen tudomásul vette, hogy a kormány a régi kocsik felújítását támogatja.

Ebben a kérdésben volt némi vita Tarlós és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter között, erről az Origo is részletesen írt.

Az első felújított szerelvények jövőre már forgalomba állhatnak - mondta.

13:31
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A 125 milliárdos 3-as metró és a lakkcipő

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem 165 milliárd forintba kerül majd a 3-as metró infrastruktúrájának és alagútjának a felújítása - utalt Tarlós a költségek körüli vitára, megjegyezve: ötféle költségbecslés is készült, de egyik sem 165 milliárd volt.

Persze lehet lakkcipőt is vásárolni, de lehet egy olcsóbb változatot is venni, ami legalább kibírja a telet, nekünk ez ügyben utóbbi jutott - fogalmazott a főpolgármester.

A felújítás költsége a 125 milliárd forinthoz lesz közel a jelenlegi becslések szerint - mondta, hozzátéve: nem biztos, hogy kap erre unuiós forrást a főváros, de ő és a kormány is ezt szeretné.

13:32
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Kicsit demszkyzett is Tarlós

Korábban nem lehetett elkezdeni a 3-as metró felújítását, mert az előző városvezetés rengeteg adósságot hagyott Budapesten, ami ezt nem tette lehetővé, ráadásul be kellett fejezni a 4-es metrót is - mondta Tarlós, kitérve arra, hogy azért vannak más fővárosi beruházások is: csak közlekedési célúból 36 darab van.

13:35
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Tavaszra kész a Széll Kálmán tér

Jövő tavaszra a kompett Szél Kálmán tér kész lesz, a fonódó villamoshálózat pedig még idén elindul - jelentett be két fontos határidőt a főpolgármester.

Kitért Tarlós az árvízvédelemre is, mondván: felmérette a helyzetet és kiderült, hogy néhány év alatt e területen el lehetne költeni 50 milliárd forintot is akár, ebben a főváros a kormány segítségét kérte.

13:38
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Ne bágyasszuk egymást!

Ne bágyasszuk egymást - csak ennyit kért az újságírói kérdések előtt Tarlós. Elmondta, egy csomó adatot tud fejből, ezekre ne pazaroljanak időt, legyen szó komoly kérdésekről.

13:40
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Konkrét határidők a 3-as metrónál

Kormányhatározat szól a metrófelújításról, ezt nem lehet halogatni - mondta az uniós támogatás esetleges meghiúsulására vonatkozó kérdésre Tarlós, megemlítve, hogy a 4-es metró 160 ezer, míg a 3-as mintegy 600 ezernél is több utast szállítanak naponta. Azt is mondta, hogy a szerelvények felújítása szakaszosan zajlik 3 év alatt, az infrastruktúra felújításának határideje pedig elvileg 2018 december 31-e.

13:42
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Távfűtést nem vezetnek be a menekülteknek

A Keletiből gyalog el lehet jutni a Verseny utcába, meg fogják találni a menekültek az új tranzithelyet - mondta Tarlós. A téli melegedők kialakítására vonatkozó kérdésére pedig azt válaszolta: nem elszállásolni akarják a menekülteket hosszú távon, hiszen őket senki nem hívta ide, önkényesen jöttek át a határon, ezért a humanitárius feladatok ugyan fontosak, de "távfűtést már nem akarunk kiépíteni a Verseny utcában".

13:45
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Luxuskörülményeket nem terveznek

Felvette a főváros a kapcsolatot az ENSZ menekültügyi főbiztosságának illetékesével a tranzitzóna kialakítása ügyében, de hosszú távra luxuskörülmények kialakításában a főváros nem gondolkodik - mondta Tarlós. Azt is megjegyezte, hogy nem tudják azt házirendbe foglalni, hogy a tranzitban ne legyenek hosszú ideig a menekültek, erre nincs kényszerítő jogi lehetőségük.

13:46
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A futballhuligánokhoz is szólt Tarlós

Sajnálja a futballhuligánok belvárosi randalírozását - mondta Tarlós, és szurkolóként arra kérte a többi szurkolót, hogy mellőzzék ezt a magatartást, "mert van elég baja enélkül is a fővárosnak."

13:49
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Több fővárosi tranzitbázist is nyithatnak

Keresünk további területet idejében - mondta Tarlós István arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha megtelik a Verseny utcai tranzitzóna. Azt is mondta, hogy a Nyugati pályaudvar melletti zóna még a Verseny utcai megnyitása után is nyitva lesz pár hétig, a másik kettőt azonnal bezárják.

A főváros dolgozik azonban azon, hogy hol tudnak még szükség szerint újabb tranzitbázisnak helyet kijelölni, és ezt egészen addig folytatják, amíg szükséges - tette hozzá a főpolgármester.

13:51
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A 39 hónap több mint három év

A 39 hónap elvileg több, mint a három év, de szerződéseket ráhagyással szoktak költeni  - ismerte el Tarlós István, akit arról kérdeztek, hogy a metrókocsik felújításának határideje több mint 3 év a szerződés szerint, míg ő az imént 3 évet említett.

13:53
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A Főgáz árából költenek a metrókocsikra

Kilenc milliárd forinttal többe kerül majd a 3-as metró kocsijainak felújítása, mint amennyire - 60 milliárd forintra - a kormány hitelfelvételi engedélyt adott illetve garanciát vállalt - mondta egy kérdésre Tarlós István, aki szerint a különbség fedezete a Főgáz részvényekért az államtól kapott mintegy 40 milliárd forint egy része lehet.

13:57
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Biztonsági kockázatot jelenthetnek a menekültek

A bevándorlás elbírálási feladataira nincs ráhatása a fővárosnak - mondta a főpolgármester. Hozzátette: részletekről nem beszélhet, de kapcsolatban állnak a hatóságokkal a menekült-témában.

A biztonsági kockázatokról szólva megjegyezte: beszivároghatnak olyanok is ezzel a nagy tömeggel, akik jelenthetnek ilyen kockázatot. "Bejöhetnek olyan emberek is, akikre rémálmaiban sem szívesen gondolok" - mondta.

Csúf szokás, ha valaki mások vallásán szórakozik - emelte ki, hozzátéve: a terrorizmus ettől függetlenül randa dolog.

13:59
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Új tranzitbázisra még nincs konkrét helyszín

Konkrét új helyszín, amiről már érdemes lenne gondolkodni, még nem merült fel a Verseny utcai tranzitbázisén kívül - mondta egy kérdésre Tarlós.

14:00
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Van öt szám, de nem árulja el

Kérdésre sem volt hajlandó Tarlós István megnevezni az öt különböző költségbecslés összegét, amiről az imént a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása kapcsán említett. 

14:02
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós István nem jós

Nem jós a főpolgármester - derült ki a Budapestinfón, ahol Tarlós nem bocsátkozott abba a vitába, hogy a hatóságok jól vagy rosszul kezelték-e a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetet.

Azt nem érti, hogy aki Röszkénél bejön az országba, azt miért kell elküldeni Budapestre, hogy onnan menjen a debreceni menekülttáborba - mondta Tarlós, aki ennek nem örül főpolgármesterként.

14:04
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Ha lenne jogköre, tudná, mit tegyen

Ha kapnék hatósági jogköröket, tudnám, mit tegyek, de akkor biztos, hogy a Keleti pályaudvar kerengőjében másnap már nem sok menekült lenne - kanyarodott vissza a főváros jogi mozgásterének témájához a főpolgármester.

14:06
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Tart az önkéntesek számának csökkenésétől

Nem kíván a főváros konkrét feladatokat átvállalni az önkéntesektől a menekültekhez kötődően, de valamilyen okból csökken a menekülteket segítők száma, akkor a főváros is kénytelen lesz reagálni erre - mondta Tarlós István.

14:09
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Átszámozhatják a 70-es trolit Sztálin miatt

A fővárosi közgyűlés és a Városháza, a BKK-val együtt foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy eltöröljék-e budapesti trolik 70-estől induló számozását, mert az Sztálin születésnapjára utal - mondta Tarlós István.

Hozzátette: gondolkodnak azon is, hogy visszaállítsák az 56-os villamos számozását, mert az pedig sokakat az 56-os forradalomra emlékeztet, és sajnálja, hogy eltűnt.

14:11
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Van jegye a meccsre Tarlósnak, de minek

Van jegye a ma esti, magyar-román meccsre Tarlós Istvánnak, de a főpolgármester nem biztos, hogy el is megy a mérkőzésre. Azt mondta, "én még láttam magyar focit". 

14:14
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Két hét múlva ugyanitt

Véget ért az első Budapestinfó, két hét múlva áll ismét ezen a fórumon Tarlós István a sajtó elé.