Nem tudták rábizonyítani a doppingot, csak megrovást kapott

Kylie Palmer, úszás
UNITED STATES, Santa Clara : SANTA CLARA, CA - JUNE 02: Kylie Palmer of Australia swims in the women's 200 meter freestyle during day 3 of the Santa Clara International Grand Prix at George F. Haines International Swim Center on June 2, 2012 in Santa Clara, California. Ezra Shaw/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Két évvel azután, hogy vízhajtót találtak egy doppingmintájában végül csak megrovásban részesítette a Nemzetközi Úszószövetség Kylie Palmer, az ausztrálok olimpiai bajnok úszóját.

Nagyon furcsa helyzetbe került Kylie Palmer, az ausztrálok olimpiai bajnok úszója, akiről júniusban derült ki, hogy a 2013-as barcelonai világbajnokságon levett mintája pozitív lett.

A 25 éves versenyzőt, aki 2008-ban, Pekingben a 4x200-as női gyorsváltó tagjaként ötkarikás arany-, majd négy évvel később, Londonban ezüstérmes lett, kizárták a válogatottból, így nem vehetett részt az augusztusi, kazanyi vébén sem.

Kylie Palmer ismét úszhat Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

Palmer kitartott ártatlansága mellett, és végül nem is tudták rábizonyítani a bűnösséget. Kiderült, hogy az úszónő egyik két évvel ezelőtti doppingmintájában nagyon kevés furosemidet találtak, ami gyanús lett az ellenőröknek. A vízhajtószer ugyanis úgynevezett maszkírozó anyagként is számon tartják, azaz olyan gyógyszer, amely segítségével megváltoztatható a doppinglistán szereplő egyes készítmények szervezetben történő lebomlása és kimutathatósága.

Maszkírozó anyagokat rendszerint azok a sportolók használják, akik tudatosan szednek doppingnak minősülő készítményt, hogy ezek kimutathatóságát ilyen módon nehezítsék.

Kylie Palmer Forrás: AFP/Mark Ralston

Palmer esetében azonban csak a 2013. július 31-én levett A és B minta mutatta ki a tiltott szer minimális jelenlétét, a hat nappal korábban és két nappal később levett vérminta nem.

Az úszónő mellett kiállt az ausztrál szövetség is, amely közleményben jelezte, hogy két évvel a történtek után nehéz védekezni ilyen vádak ellen. A FINA végül csak megrovásban részesítette Palmert, aki így nyugodtan készülhet a jövő évi, riói olimpiára.