Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az állam bankja osztja majd az uniós pénzeket

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az EU-támogatás ezentúl nem refinanszírozási programként, hanem közvetlenül az Magyar Fejlesztési Bank hiteleként jut el a cégekhez, mégpedig a hitelintézetek fiókhálózatában kialakított legalább 400 MFB Ponton keresztül. Bár szűkül a feladatkörük, nem teljesen hagyják ki a bankokat.
Vágólapra másolva!

Az MFB csak megbízza a bankokat

Jelenlegi árfolyamon közel 710 milliárd forintnyi visszatérítendő EU-támogatás juthat el a magyar vállalkozásokhoz a 2014-2020-as EU-ciklusban - írja a Portfolio. A bankok az eddigi gyakorlattól eltérően nem a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) alá tartozó MV Zrt. által refinanszírozott hitelezőkként, hanem az eddiginél szűkebb feladatkörrel rendelkező közvetítőkként, az MFB partnereiként vennének részt a pénzek szétosztásában.

Az MFB nem refinanszírozza, csak megbízza majd a bankokat, várhatóan jövő tavasztól, fokozatosan kiépítve a szükséges hálózatot” – tudta meg a gazdasági portál.

A bankok az MFB partnereiként vennének részt a pénzek szétosztásában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Kivezetik a növekedési hitelt

A változások az MNB Növekedési Hitelprogramjára is hatást gyakorolnak. A Portfolio információi szerint

az MNB célja az, hogy az NHP-t fokozatosan kivezesse, de már csak jövőre,

amikor az MFB-hitelek várhatóan nem járnak még csúcsra, tehát nem feltétlenül teljes mértékben lépnek a jegybanki program helyébe. "Átmenetileg ez a vállalati hitelezés visszaesését okozhatja, de úgy tudjuk, zajlik azért némi egyeztetés a jegybank és az állami hatóságok között, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen" - olvasható a cikkben.

További változások jönnek

A gazdasági portál néhány további részletet is megtudott az új források elosztásáról. Ezek közül a néhány legfontosabb:

  • MFB Pontok:

    három fővárosi és 397 vidéki MFB Pontot fognak kialakítani a hitelintézetek hálózatában,

    amit egy többlépcsős folyamattal érnek el, így előbb a megyei jogú városokban, majd 2016 végéig a kisebb településeken is megtalálhatjuk az MFB Pontokat.

  • A bankok feladata: a hamarosan megjelenő közbeszerzés során nem csupán fizikailag ajánlják fel a hitelintézetek fiókjaikat (fiókjaik területének egy részét) az MFB-nek, hanem a megfelelő szakértelemmel rendelkező, később speciális oktatáson is részt vevő alkalmazottaikat is.
  • A hitelek árazása: EU kasszájából érkező pénzügyi eszközöknek nincsen forrásköltsége, tehát az MFB mérlegét anélkül hizlalják, hogy ezért kamatot kellene fizetnie az állami fejlesztési banknak.
  • Pénzügyi kockázatok: mivel a hitelek az MFB mérlegében jelennek meg, a nem fizetés kockázatát is az MFB futja. Az MFB-nek valamennyi jogi előírást betartva "gondos gazdaként" kell eljárnia a pénzügyi eszközök végrehajtása során.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről