Rosszul sült el a gyorsjelentési szezon nyitánya

Alcoa alumíniumipar
Aworker checks aluminium bars on February 15, 2010 at the US aluminium company Alcoa's plant in Portovesme, some 70 kilometers from Cagliari on the Italian island of Sardinia. Alcoa said late January that it planned to "temporarily" shut down the plants in Portovesme and Fusina, northeastern Italy, and a spokesman said there was "no hope" that Fusina would reopen. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA
Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb harmadik negyedéves gyorsjelentéssel kezdte meg az Alcoa a tengerentúli gyorsjelentési szezont, ráadásul a kínai kilátásokkal kapcsolatban is borús képet festett. Ha az amerikai vállalatok körében is általános lesz ez a vélekedés, akkor tényleg gyenge eredményszezonnak nézünk elébe. Mindenesetre közel 5 százalékkal esett a vállalat részvénye a zárás utáni kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A bevételek nem érték el az előre jelzett 5,64 milliárd dollárt, 5,57 milliárd dolláron zárták a negyedévet, az EPS 7 centtel szintén jelentősen elmarad a konszenzustól. Az Alcoa megerősítette alumínium-keresleti várakozását, amely szerint a globális kereslet 2010 és 2020 között megduplázódhat.

A kínai lassulás is érezteti hatását

Ebben a gyorsjelentési szezonban a befektetők többsége arra is kíváncsi, hogy a kínai gazdaság egyre fogyatkozó lendülete milyen hatással lehet a világgazdaságra és a multinacionális cégekre. A jövőbeli kilátásokat tekintve nem túl jó előjel, hogy az Alcoa szerint az ázsiai óriás gazdasága a várakozásokhoz képest jóval nagyobb lassuláson megy keresztül, és ez a nyersanyag felhasználáson keresztül a különféle iparágakra is rányomja bélyegét. Az autóipari termelés az eddig várt 5-8 százalékos bővülési üteme 1-2 százalékra csökkenhet, a nehéz gépjárművek előállítása a mostani kalkulációk szerint 22-24 százalékkal eshet vissza az eddigi 14-16 százalékos csökkenéshez képest. Az építőipari prognózisokat is csökkenteni kellett, ebben az esetben az Alcoa menedzsmentje már csak 4-6 százalékos bővülést vár a korábbi 6-8 százalék helyett - írja a MarketWatch.

A vezérigazgató megerősítette, hogy a szétválás kulcsfontosságú lesz a költségcsökkentés szempontjából, amelyet a zuhanó nyersanyagárak tesznek szükségessé.

A várakozásoktól elmaradó gyorsjelentés hatására az Alcoa részvények közel 5 százalékkal kerültek lejjebb a csütörtök esti zárás utáni kereskedésben.

Az Alcoa árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com