Az araboknak adná a Siratófalat az UNESCO

Ultraortodox zsidók imádkoznak a jeruzsálemi Siratófalnál
Vágólapra másolva!
Izrael igyekszik megakadályozni annak az UNESCO-állásfoglalásnak a jóváhagyását, amelyik az Al-Aksza mecset részeként ismeri el a jeruzsálemi Siratófalat, ezzel pedig palesztin fennhatóság alá helyezné.
Vágólapra másolva!

A Siratófal a zsidó vallásgyakorlás legszentebb helye. Az egykori második templom udvarát határoló fal a jeruzsálemi Templom-hegy része, utóbbi viszont palesztin felügyelet alatt áll. Az ENSZ kulturális szervezete előtt lévő javaslat a Sirítófalat is muszlim szent helyeként ismerné el. Izrael szerint ez történelemtorzító lépés lenne és elmossák a kapcsolatot a zsidó nép és legszentebb helye között.

Ultraortodox zsidók imádkoznak a jeruzsálemi Siratófalnál Forrás: MTI/EPA/Abir Sultan

Kedden Izraelbe látogat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy a hetekkel ezelőtt kiújult izraeli-palesztin fegyveres viszály felszámolását szorgalmazza. Hétfőn öt méter magas betonelemeket kezdett telepíteni Jeruzsálemben a Dzsabel Mukaber nevű arab és Armón Hanacív nevű zsidó lakónegyedek közé, a két városrészt elválasztó közútra. A szeptember közepe óta tartó erőszakhullámot akarják megtörni a fizikai elválasztással.