Új esélyt kínál a Salva Vita Alapítvány (x)

Salva Vita Alapítvány
Vágólapra másolva!
Kiállítással, webáruházzal is növeli a „Segítő Vásárlás” program keretében készült termékek ismertségét és elérhetőségét a Salva Vita Alapítvány. A fogyatékkal élők munkaerő-piaci elhelyezkedését segítő szervezet az alaptevékenysége mellett több kiegészítő projektet is elindított, így például decemberben átadják a Fogyatékosság-barát munkahely elismeréseket, valamint esélyt adnak az álommunkahely megtalálására is. 
Vágólapra másolva!

Az 1993-ban alakult Salva Vita Alapítvány fő célkitűzése a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációja, amit a munkaerő-piaci elhelyezkedésük segítésével igyekszik támogatni. „Alapítványunk abban segíti a hozzánk fordulókat, hogy munkába tudjanak állni, ehhez komplex programot dolgoztunk ki, ami a képességeik felmérésétől a leendő munkaadók megkereséséig, illetve a két fél összehozásáig terjed” - mondta el Tóth Péter Pál, a Salva Vita Alapítvány programvezetője.

Az alapítvány 22 éves működése során számos vállalkozással épített ki jó kapcsolatokat, így jelenleg is többtucat cég álláslehetőségei közül választhatják ki a náluk jelentkező számára a leginkább megfelelőt. A személyes, adott munkakörre történő felkészítést a mentor végzi el, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot az alapítvány ügyfeleivel a munkahelyi beilleszkedési során is. „Munkaidőn kívül is van lehetőségük a segítségünkkel elhelyezkedett embereknek arra, hogy tartsák a kapcsolatot az alapítványunkkal, klubesteket szervezünk részükre, amelyeken különböző témákat dolgozunk fel” – közölte Tóth Péter Pál.

A fogyatékkal élő emberek felkészítése mellett a befogadó munkahelyek is mindig kapnak segítséget az alkalmazásukkor. A betölthető munkakörök alapvetően az alapítványhoz fordulók személyes képességeitől függnek, de a legegyszerűbb betanított munkától kezdve a programozói feladatokig terjed az igen széles paletta.

Az alaptevékenységgel párhuzamosan, ahhoz kapcsolódóan a Salva Vita Alapítvány több programot is elindított, ezek közé tartozik a Fogyatékosság-barát Munkahely program. Erre olyan cégek pályázhatnak, amelyek vállalják, hogy fogyatékosság-barát munkahellyé alakulnak át. Idén december 3-án adják át a Nemzeti Színházban a díjakat, a sikeresen pályázó társaságok az elismerés mellett a program logójának használati jogát is megkapják. „Ezt a minősítést később használhatják a saját kommunikációjukban, jelezve a fogyatékkal élő munkavállalók számára, hogy nyitottan és felkészülten várják őket” – tette hozzá Tóth Péter Pál.

A Salva Vita Alapítvány egy másik kiegészítő programja az ír példa nyomán megszervezett „Neked munka, nekem álom” nevű kezdeményezés. Az idén első alkalommal megrendezett, de a kedvező tapasztalatok miatt jövőre folytatódó országos kampány keretében a fogyatékkal élő emberek olyan álommunkákat próbálhatnak ki, amelyekre igazán vágynak, szívesen csinálnák.

Forrás: Salva Vita Alapítvány
Forrás: Salva Vita Alapítvány
Forrás: Salva Vita Alapítvány

A „Segítő Vásárlás” programot 2013-ban indította el az alapítvány, és termékfejlesztőket, formatervezőket is bevontak a projektbe. Október 2-án nyílt meg a program keretében készült tárgyakból álló kiállítás a Design Hét Budapest programsorozat hivatalos részeként a Bálnában. „Hogy még inkább felhívjuk a figyelmet a kezdeményezésre, Weisz Fanni fotómodellt kértük fel, hogy a program nagykövete legyen, aki hallássérültként hitelesen képviseli a projektet” – fűzte hozzá Tóth Péter Pál.

Forrás: Salva Vita Alapítvány

A Salva Vita Alapítvány annak érdekében, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a termékek, egy webáruházat is létrehozott, amely a bolt.segitovasarlas.hu címen érhető el. Már most is lakáskiegészítők, kisbútorok, ajándéktárgyak és gasztro-különlegességek szerepelnek a kínálatban, de folyamatosan bővül a portfólió.