Orbánnak jól jönne most egy választás

Orbán Viktor
Madrid, 2015. október 22. Az Európai Néppárt által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Néppárt (EPP) kétnapos madridi ülésére 2015. október 21-én. (MTI/Európai Néppárt)
Vágólapra másolva!
Óriásira nőtt a Fidesz-KDNP előnye a riválisaival szemben – derült ki a Tárki legfrissebb felméréséből. A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében 32 százalékponttal vezetnek a második helyezett Jobbikkal szemben. 
Vágólapra másolva!

Jelentősen megnőtt a kormánypártok népszerűsége az elmúlt negyedévben, miközben az MSZP támogatottsága érzékelhetően csökkent, a többi párté pedig lényegében változatlan. A szocialista párt azonban nem csupán veszített a népszerűségéből, hanem az ezredforduló óta futó adatsor tanúsága szerint

soha nem volt még ilyen alacsonyan –

derült ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásából.

Így mért a Nézőpont

Jelentősen megugrott áprilishoz képest Orbán Viktor támogatottsága. A miniszterelnököt most 43 százalék választaná kormányfőnek, míg fél éve csak 28 százalék tette volna ezt – többek között ez is kiderült a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből.

Intenzív időszak

Az októberi vizsgálatot megelőző legutóbbi, júliusi pártpreferencia-kutatásához képest a Tárki a pártok támogatottságában jelentős elmozdulásokat talált, ami a Fidesz-KDNP eddig is számottevő előnyének további növekedését hozta. A két kutatás között eltelt a három hónap rendkívüli intenzív időszak volt a migránskrízis révén, amelyből, úgy tűnik,

a kormánypártok jelentősen profitáltak,

a szocialista párt veszített, a többi párt népszerűségére pedig nem volt mérhető hatással.

Az októberre összegyűlt veszteség az MSZP-t valódi mélypontra juttatta: a Tárki 2000 januárja óta vezetett pártpreferencia-idősorában a szocialista párt még soha nem volt az idén októberi 7 százalékkal megegyezően alacsony szinten és a pártválasztók körében most mért 14 százalékot is csak egyszer, 2010 novemberében érte el.

Befagyott a Jobbik

Ami a pártok népszerűségének pontos állását illeti, a teljes népességen belül a kormánypártok júliusban 22 százalékos, októberben már 28 százalékos támogatottságot értek el, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik népszerűsége változatlan, a nyári 13 százalék után e hónapban 12 százalékon áll.

Tóbiás József pártja egyre nehezebb helyzetben van Forrás: Origo

A baloldali pártok közül

az MSZP 11 százalékról 7 százalékra esett,

a több párt támogatottsága pedig lényegében stagnál: az LMP mindkét hónapban 2 százalékot, a Demokratikus Koalíció pedig 4 százalék után 3 százalékot ért el októberben, míg az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért pedig külön-külön 1 százalékot kapott mind nyáron, mind pedig most ősszel.

Egyéb pártok összesen 1 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek októberben. A teljes népességen belül csak a bizonytalanok és nem válaszolók tábora 45 százalék maradt, azaz közel minden második választópolgár nem tud vagy nem akar élni választójogával.

Ötpárti parlament lenne

A pártválasztók körében

a Fidesz-KDNP a júliusi 39 százalék után jelentősen, 51 százalékra bővült.

Kihívói közül az MSZP 19 százalékról 14 százalékra esett, a Jobbik pedig 24 százalék után 23 százalékon áll októberben.

Orbán Viktor örülhet, nagyot nőtt a Fidesz népszerűsége Forrás: MTI//Európai Néppárt

A többi pártot nézve a Demokratikus Koalíció 8 százalék után 6 százalékot kapna egy „most vasárnapi" országgyűlési választáson, az LMP júliusban és októberben egyaránt 4 százalékon állt, az Együtt 2 százalékot követően 1 százalékot, a Párbeszéd Magyarországért továbbra is 1 százalékos maradt. Egyéb pártok júliusban összesen 2 százaléknyi szavazatot kaptak volna, ami októberre 1 százalékra csökkent.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 53, a Jobbik 21, az MSZP 12, a DK 7, az LMP pedig 5 százalékon állt. A többi párt közül egyik sem éri el az öt százalékos küszöböt.