Amikor a végső harang szól, már késő lesz

Ozone Zöld-díj
Vágólapra másolva!
Magyarország első tematikus zöld csatornája, az OzoneNetwork alapítói, már 2010-ben elhatározták, hogy minden évben az Ozone Zöld-díj odaítélésével ismerik el azoknak a hazai szervezeteknek és magánszemélyeknek a munkásságát, akik sokat tettek és tesznek környezetünk és természeti értékeink megóvásáért. Idén hatodik alkalommal kerül sor a rangos díj átadására, még lehet jelentkezni!
Vágólapra másolva!

Az élhető jövő sorsa a fejekben dől el

A mindennapok gondjai és a világpolitika történései sem feledtethetik el azokat a valóban fenyegető problémákat, amelyek nem csak unokáink, hanem akár már a mostani generáció jövőjét is veszélyeztethetik.

A Kék Bolygó sorsa mindannyiunk kezében van Forrás: completcolorado.com

A szakemberek régóta kongatják a vészharangot, hogy ha az emberi civilizáció nem lesz képes a jelenlegi korlátlan növekedésen és fogyasztáson alapuló gazdasági modell helyett áttérni a fenntarthatóságra,

az a közeljövőben olyan súlyos, visszafordíthatatlan folyamatokat okozhat,

amelyek akár az emberiség jövőjét is megkérdőjelezhetik.

A fenntarthatóság az emberi civilizáció jövőjének legégetőbb kérdése Forrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya

Rá kellett jönnünk, hogy az emberi faj sem vonhatja ki magát abból a sok-sok millió év alatt létrejött rendkívül összetett rendszerből, amelyet ökoszisztémának nevezünk. A környezetszennyezés, és a klímaváltozás olyan globális probléma,

amelynek hatásai alól a Föld egyetlen szegletén sem vonhatjuk ki magunkat.

Ezért a 21. század legnagyobb kihívása, hogy megfelelő válaszokat keressünk és adjunk ezekre a mindannyiunk jövőjét befolyásoló égető problémákra.

A szárazföldek és a tengerek egészségének helyreállítása az emberiség közös feladata és felelőssége Forrás: Zak Noyle/Foundation for Deep Ecology

A környezettudatosság és a természeti értékek megóvása elsősorban szemléleti kérdés. Szerencsére, egyre többen ismerik fel, hogy egyéni szinten is nagyon sokat tehetünk a fenntartható jövőért.

Az Ozone Zöld-díj létrehozását a környezetünk és a természet megóvása iránti felelősségtudat hívta életre Forrás: OzoneNetwork

Ebből a felismerésből kiindulva, az Ozone Zöld-díj ezt a szellemiséget díjazza.

Minél többekben tudatosul, hogy a környezet megóvása korunk legfontosabb létkérdése, annál inkább optimisták lehetünk a fenntartható jövőt illetően is.

Küldetést teljesít a zöld csatorna

Az OzoneNetwork elkötelezett zöld televízióként bemutatja a Föld legszebb tájait, betekint a környezeti katasztrófák hátterébe, és igyekszik felhívni a figyelmet a környezet és klímavédelem fontosságára.

A zöld csatorna elkötelezettségét és presztízsét bizonyítja, hogy Áder János köztársasági elnök is beszélt az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorában a globális környezeti problémákról Fotó: Bielik István - Origo

Azzal, hogy megismerjük mennyire csodálatos és egyedi entitás tágabb szülőhazánk a Föld, jobban megértjük a környezet és a bioszféra védelmének fontosságát is. Az OzoneNetwork ezt a fajta tudatosságot szeretné minél szélesebb körűvé tenni csodaszép dokumentumfilmek, aktuális környezet és természetvédelmi hírek, valamint élő műsorok közvetítésével.

Földünk csodaszép vidékei is környezetünk megóvásának fontosságára figyelmeztetnek bennünket Forrás: Kun-Szabó Mariann

A természet világa és a környezeti kérdések iránti hazai érdeklődést kiválóan bizonyítja, hogy

az OzoneNetwork Magyarország legnézettebb közösségi csatornája, amely már 1,8 millió háztartásba jut el.

A televízió elkötelezettségét szimbolizálja többek között az Ozone Zöld-díj is, amelyre több kategóriában pályázhatnak a környezet és természetvédelem ügyében elkötelezett szervezetek és magánszemélyek.

Földünk fantasztikusan sokszínű bioszférával rendelkezik Forrás: Origo

A nevezéseket a Magyar Klímatanács tagjai értékelik. A rangos grémiumnak elismert szakemberek, Dr. Fogarassy Csaba, a Szent István Egyetem klímatanácsának főtitkára, Dr. Farkas István, a Szent István Egyetem klímatanácsának alapító tagja, és Dr. Tóth László, a Szent István Egyetem Klímatanácsának elnöke a tagjai.

2010 óta osztják ki az Ozone Zöld-díjat. Az egyik első díjazott a nagyvállalti körből a Dreher Sörgyár Zrt. volt. A díjat Fertetics Mandy fenntartható fejlődés vezető vette át,a Dreher képviseletében Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az OzoneNetwork tévé idén már 6. alkalommal díjazza azokat a megvalósult zöld ötleteket, innovációkat, amelyek hozzájárultak környezetünk, bolygónk megóvásához, jobbá tételéhez, a legkisebb ötlettől a legnagyobb projektekig.

Még lehet pályázni az Ozone Zöld-díj elnyeréséért

Olyan vállalatok, magánszemélyek civil szervezetek, általános iskolai osztályok vagy szakkörök jelentkezhetnek, akik illetve amelyek konkrét környezettudatos innovációt valósítottak vagy valósítanak meg.

A környezetvédelem ügye tudatosság kérdése, amely alapvetően a fejekben dől el Forrás: AFP/Gent Shkullaku

Működésük, hétköznapjaik során arra törekednek, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után, kiemelt fontossággal kezelik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést, és akiknél a kreativitás valamint a környezettudatosság ötvözéséből hasznos, példaértékű megoldások születtek és születnek.

A jelentkezés feltétele 2014. október 14-e és 2015.október 8-a között megvalósult zöld, környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos projekt vagy tevékenység,

valamint az adott kategóriához tartozó, és az OzoneNetwork honlapjáról letölthető űrlap pontos, illetve hiánytalan kitöltése.

A jelentkezési űrlap, - amely az OzoneNetwork honlapjáról tölthető le - beküldése

2015. november 8-án éjfélig lehetséges az info@ozonenetwork címre.

A fenntartható jövő irányába évről-évre egyre komolyabb lépések történnek Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

A jelentkezéshez opcionálisan csatolható bármilyen dokumentum, kép, video, vagy link, ami illusztrálja a projektet illetve többletinformációt közöl arról. A csatolmányok az elbírálásnál előnyt jelenthetnek, de nem feltételei a jelentkezésnek.

Az Ozone Zöld-díj elnyerésére történő jelentkezés díjmentes.

Jelentkezni az alábbi kategóriákban lehet:

- Magánszemélyek (letöltöm az űrlapot)

- Nagyvállalatok (250-nél több foglalkoztatott) (letöltöm az űrlapot)

- Kis és közepes vállalkozások (250-nél kevesebb foglalkoztatott) (letöltöm az űrlapot)

- Civil szervezetek (letöltöm az űrlapot)

- Általános iskolai osztályok vagy szakkörök (letöltöm az űrlapot)

Az emberiség nem emésztheti fel környezetét Forrás: http://www.theoceancleanup.com/prezi/

A győztesek a korábbi évekhez hasonlóan igényes, névre szóló, valódi zöld díjat kapnak, emellett meghívják őket az OzoneNetwork Egyenlítő című napi vélemény és vitaműsorába, hogy másoknak is elmondhassák mivel járultak hozzá környezetünk megóvásához és a zöldebb jövőhöz. A díjátadóról a helyszínen jelenlévő győztesekkel videoriport készül, amely az OzoneNetworkön és az origo.hu portálon is látható illetve olvasható lesz.

Forrás: OzoneNetwork

Az Ozone Zöld-díjnak már több ismert hazai nagy, - közép, - és kisvállalat valamint szervezet, így többek a Dreher Sörgyár Zrt., az ELMÜ-ÉMÁSZ-MÁSZ társaságcsoport, a Spaar Magyarország Kft., a Kopint Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft., vagy a Nepomuki Szent János Lovagrend Egyesület is a díjazottja volt.