Cégeladási és exitboom várható

állásinterjú
Business associates reviewing document
Vágólapra másolva!
Tavaly 1,47 milliárd euró tőke áramlott a közép-kelet-európai régió magántőke alapjaiba, több mint háromszor annyi, mint 2013-ban. A tőkeáramlás is egyértelműen azt mutatja, hogy a magántőke alapok is cégfelvásárlásokat terveznek, amelyhez vélhetően már most megkezdik a potenciális célpontok, vállalkozások feltérképezését.
Vágólapra másolva!

Hazánkban a Jeremie programnak köszönhetően az elmúlt 5 évben több mint 100 milliárd forint kockázati tőke áramlott a magyar cégekhez. Néhány sikeres exit is megvalósult már, de sok kiszállás nyitva áll még, tehát néhány éven belül az exit kérdése stratégiai fontosságúvá válik mind a tőkét kapott vállalkozások, mind a befektető tőkealapok számára.

A HVCA (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület) és az M27 ABSOLVO november elején megtartott szakmai rendezvénye a sikeres cégeladás, a befektetői exit témáját dolgozta fel. A közép-kelet-európai régióban a számos exit-irány közül a stratégiai befektető felé történő cégeladás a leggyakoribb, értékben az összes pénzügyi befektetői részesesedés közel 1/3-át ebbe az irányba értékesítették, míg a kockázati tőke exitek 2/3-a valósult meg stratégiai befektetők felé - emelte ki dr. Zsembery Levente, a HVCA elnöke.

Nem kopog be az ajtón

- A stratégiai befektető-keresést a vállalkozásoknak kell tudatosan, felkészülten, stratégiailag tervezetten menedzselni, és nem arra számítani, hogy egy befektető egyszer csak bejelenti vételi szándékát. Persze ilyenre is van példa, de az esetek többségében ez nem így történik" - hangsúlyozta Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere. Kiemelte, hogy

a stratégiai befektetők hagyományos iparágakban is keresnek befektetési lehetőséget,

mint például a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vegyipar, a gépgyártás, a textilipar vagy az építőipar. A cégeladáson gondolkodó vezetőknek fontos a befektető motivációit is alaposan átlátniuk.

Értéket keres a stratégiai befektető

A pénzügyi befektetővel szemben a stratégiai befektető számára nem kizárólag a profitelvárások határozzák meg a cégfelvásárlási döntést, sőt. A stratégiai befektető olyan szinergiát, szakmai együttműködést, extra értéket, új piacot, hiányzó kompetenciát keres, amely portfóliójához illeszkedik, így a megtérülés kapcsán is hosszú távra tervez. „Az igazi értéket az jelenti számunkra, amikor egy sikeres projekt nyomán valami újat teremtünk a piacon"– hangsúlyozta a rendezvényen Jean-Francois Faucher, a stratégiai befektető lengyel XBS Group vezetője.

A tőzsde a KKV-k számára is lehetőség

Magyarországon közkeletű tévhit, hogy a tőzsdére lépés a nagy cégek privilégiuma, pedig

a tőzsdei forrásbevonás nem csak a nagyvállalatok számára érhető el.

-Talán meglepő, de az EU összes tőzsdén lévő cégeinek több mint fele kisebb, mint 50 millió euró tőkeértékű – mutatott rá Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese.