Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Irán egységbe szólított minden muszlim államot

Irán, iráni elnök, Hasszán Roháni
Irán elnöke is a tárgyalások végét várja
Vágólapra másolva!
A muzulmán országok legfőbb kötelessége kijavítani a nemzetközi közvéleményben az iszlámról alkotott képet - hangoztatta vasárnap az iráni elnök. Haszan Róháni Teheránban az Iszlám világ jelenlegi válsága című nemzetközi konferencián szólalt fel.
Vágólapra másolva!

„Meg kell szüntetnünk az iszlámról a világhálón és a valós világban kialakított negatív képet" – mondta az iráni elnök, aki hozzátette: az erőszak, a terrorcselekmények, a mészárlások nagy többsége sajnálatos módon az iszlám világban történnek, Afrikában, a Közel-Keleten és Nyugat-Ázsiában.

„Szembe kell szállnunk az erőszak ideológiájával és szóhasználatával, amelyet az Iszlám Államhoz hasonló dzsihádista szervezetek terjesztenek" - hangsúlyozta az iráni vezető, és ennek érdekében egységbe szólított fel minden régióbeli és azon túli iszlám államot.

Az iráni elnök figyelmeztetett: a terrort nem lehet bombákkal megsemmisíteni Forrás: REUTERS

Fegyver helyett kenyeret

Az iráni elnök kérdésként vetette fel, hogy idén vajon mennyi fegyvert vásároltak a térségbeli országok az Egyesült Államoktól. Úgy vélekedett, hogy ezt a pénzt az éhező, nélkülöző muzulmánok megsegítésére lehetett volna fordítani. Mint mondta, az anyagi és kulturális szegénység az oka annak, hogy az Iszlám Állam harcosokat tud toborozni az iszlám társadalom megsemmisítésére.

Neheztelve szólt egyben arról, hogy a muszlim országok évek óta beszélnek az egységről, amit lehetetlen megvalósítani úgy, ha nem kapcsolják össze a muzulmán világ gazdaságával.

„A terrort és a terrorizmust nem lehet bombákkal megsemmisíteni" - tette hozzá. Az iráni elnök szerint a régió konfliktusaiból leginkább Izrael és a muzulmánellenes erők profitálnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről