Igazi kincseket is találtunk Las Vegasban

szem adat mozgás
Eye of a woman in closeup, computer numerical series, Germany
Vágólapra másolva!
A CES expó hatalmas területét képtelenség bejárni: pedig vannak itt bivalyerős elektromos autók, a virtuális eszközökkel, és drónokkal pedig Dunát lehet rekeszteni. Vannak azonban olyan csodás találmányok is a sok kacat között, amelyek a jövőben akár életet is menthetnek.
Vágólapra másolva!

Emberek életét változtathatja meg gyökeresen az elektronika. Rengeteg eszement ötlet, és kacat között akad pár olyan termék is az idei CES-en, amely szívmelengetően tudja bebizonyítani, hogy van értelme a fejlődésnek,

nem csak a virtuális szex, és a színváltós cipő miatt gyűlnek itt össze a cégek.

Néha érezhetjük, hogy most a jövőt látjuk, és annak is a szebbik oldalát.

Szemmel irányít

Nekem az egyik ilyen pillanatom volt akkor volt Las Vegasban, amikor az Eyetech Digital Systems standjánál megálltam. Ők olyan eszközöket, szoftvereket, algoritmusokat fejlesztenek, amiket teljesen mozgásképtelen emberek is használni tudnak.

A szenzor előbb beméri, majd követi a szem legapróbb mozgásait, majd a számítógépen végrehajtja pontosan azt a parancsot, amit a felhasználó akart.

Egy ilyen fejlesztéssel akár Stephen Hawking is sokkal többet érhetne el, ahogy más mozgássérültek is könnyebben tudnának önállóan ügyet intézni, mozogni, kommunikálni, vagy akár tanulni, és dolgozni.

Hawkingnak az Intel fejlesztett új beszédszintetizátort Forrás: AFP/Justin Tallis

És nem ez a cég volt az egyetlen. Rengeteg olyan készüléket láttam, amelyet kimondottan az időseknek, gyerekeknek, különböző betegségben szenvedőknek, mozgássérülteknek, illetve vakoknak fejlesztettek ki. Bizonyos szemszögből mindegyik egy kicsit életet is menthet a jövőben.

Vegas, Baby

A show viszont a szórakozásról is szól. A hatalmas helyszínek körbejárása közben gyakran jutott eszembe az a gondolat, hogy

a világ megérett a pusztulásra.

Például ott van az a fejlesztés, mellyel a felhasználó egy mobilalkalmazáson tudja nyomon követni, hogy elég időt tölt-e a szeretteikkel. Ezzel bárki megnyugtathatja a lelkiismeretét, ha már munkával több időt tölt, mint a családjával.

Vannak olyan eszközök, amelyek segítenek ha egy idős ember eltéved, segítségre van szüksége. Egy gombnyomás és jön a segítség Forrás: Origo

A héten 170 ezernél is több embert várnak Las Vegasba. A kiállítás három helyszíne óriási területet foglal el. Mindent, vagyis

3600 kiállítót megnézni, és fejlesztéseiket kipróbálni öt nap alatt is lehetetlen.

A kisebb cégek ráadásul sokszor még prototípussal, félkész termékkel jelentkeznek, illetve befektetőkre, a nagyobbak pedig vevőkre vadásznak. Rengeteg a hasonló eszköz, hajszálnyi az eltérések a kütyük között.

Egy nap, egy épület

Las Vegasban ilyenkor nem kell meghalni a hőségtől, sem a fagytól: kellemes 13-15 fokban lehet mászkálni az épületek között. A gyakorlatban azonban nem nagyon kell az utcára menni, egy helyszín felderítése simán eltart egy napig.

A magyar stand ebben a hotelben van Forrás: Origo

A rendezvények helyszínt adó szállodák elképesztően nagyok. A kint lévő magyar csapat standja ugyan az egyik legkisebb kiállítótérben van, de még ennek a méretei is elképesztőek. A nyitás utáni percekben hamar belepték a teret a látogatók.

A CES kütyüexpón kinn van az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!