Bebörtönzi áldozatait egy sólyomfaj

zsákmány, börtön
Az áldozatot ilyen hasadékba gyömöszölhetik
Vágólapra másolva!
Az Eleonóra-sólymok kisebb madarakat börtönöznek be, hogy kikelő fiókáikat friss táplálékkal etessék, állítják marokkói tudósok.
Vágólapra másolva!

Az eredményeket egy marokkói ökológus, Abdeljebbar Qninba publikálta az Alauda című tudományos folyóiratban. A kutató egy nyugat-marokkói szigeten (Mogador) éppen a sólymok állományfelmérését végezte, amikor a szokatlan viselkedést sikerült megfigyelnie.

A szigeten megtalálhatóak az Eleonóra-sólymok (Falco eleonorae) is. Ezek a ragadozó madarak főként rovarokkal táplálkoznak, azonban előfordul – leginkább költési időszakban -, hogy kisebb vonuló madarakat (például erdei pityert) is elejtenek. Ebből kifolyólag a sólymok szaporodásukat az éves madárvonulás csúcsidőszakához hangolják, hogy a kikelő fiókák ne szenvedjenek hiányt táplálékban.

Eleonóra-sólyom Forrás: Wikimedia Commons

Bebörtönzik a kisebb madarakat

A rovarokról kisebb madarakra történő átállás jellemzően a tojásrakást megelőző napokban következik be, a késő nyári időszakban. Nem lenne azonban előnyös azonnal megölni a zsákmányt, hiszen mire a fiókák táplálkozni kezdenének, a hús kiszárad vagy megrohad, ehetetlenné válik, állítja a tanulmány.

Hogy ezt kikerüljék, a ragadozó szárnyasok egyedülálló megoldáshoz folyamodtak:

egy bizonyos ideig életben tartják az áldozatot, hogy biztosítsák a hús frissességét.

Ezt különböző megoldásokkal érik el, például kisebb hasadékba gyömöszölik be a szerencsétlen áldozatot, hogy az ne tudjon a szűk helyről kiszabadulni. Ha mindez nem lenne elég, a zsákmány szárny- és faroktollait a sólymok kitépik, így az még a sikeres szökés esetén sem tud elrepülni.

Az áldozatot ilyen hasadékba gyömöszölhetik a ragadozók Forrás: Abdeljebbar Qninba

Félreértelmezhetőek a látottak

Több kutató szerint az új tanulmány egyik legnagyobb hiányossága, hogy túlságosan kevés ilyen estet figyeltek meg a szerzők.

A kétkedők között van Rob Simmons, a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem ornitológusa. A szakember úgy véli, a sólyom kognitív képessége nem teszi lehetővé ezt a fajta „táplálékraktározást”. Véleménye alapján arról lehet szó, hogy az említett prédáknak még azelőtt sikerült megszökniük, hogy a ragadozó madár végzett volna velük, a feltételezett börtön pedig valójában búvóhelyül szolgált számukra.

A kitépett tollakra is van magyarázata a tudósnak: a ragadozóknál gyakori, hogy a falatozás előtt megkopasztják a zsákmányt, így a szökevények egyszerűen sérült szárnyasok lehettek.