Módosították az államvédelmi törvényt Ausztriában

Vágólapra másolva!
Új államvédelmi törvényt fogadott el az osztrák parlament. Ez alapján többek között a mostani hat hónap helyett akár hat évig is megőrizhetik a begyűjtött információkat. Az ellenzék szerint az új szabályozás súlyosan beleavatkozik az alap- és szabadságjogokba.
Vágólapra másolva!

Az osztrák parlament szerdán este elfogadta a módosított államvédelmi törvényt, amely a tervek szerint megkönnyíti majd a feltételezett terroristák elleni küzdelmet.

Az előterjesztők szerint az új törvény

egyszerűbbé teszi a veszélyt jelentő csoportosulások és személyek kiszűrését,

valamint a gyanúsítottak megfigyelését és az adatgyűjtést, hiszen a mostani hat hónap helyett akár hat évig is megőrizhetők lesznek az információk.

Végezhetnek továbbá olyan előzetes nyomozati eljárásokat, amelyek a "terrorista, az ideológiai és a vallási meggyőződés által motivált" bűnügyek felderítésben segítenek.

Megkezdi működését a belügyminisztériumtól független és önálló jogvédelmi szenátus is, amely a nyomozók és a bizalmi emberek munkáját felügyeli.

A szenátus három tagja közül az egyiknek legalább tízéves bírói vagy ügyészi tapasztalattal kell rendelkeznie.

A módosítást a szociáldemokrata-néppárti kormánykoalíció szavazta meg. A törvény 2016 júliusától léphet érvénybe.

30 ezer aláírást gyűjtöttek a módosítás ellen

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint

a szintén ellenzéki Zöldek pártja a gyűjtött adatok továbbszolgáltatásának szabályozását hiányolta. Az ugyancsak az ellenzék soraiban helyet foglaló Neos párt pedig a "túlzott mértékű" adatgyűjtés ellen tiltakozott.

A Zöldek és az FPÖ az alkotmányossági felülvizsgálatát kérték.

Szintén alkotmánybírósági vizsgálatot szorgalmazott az Osztrák Ügyvédi Kamara és több újságíró-szervezet is.

Korábban Bernhard Fink, az Osztrák Ügyvédi Kamara szabadságjogokkal foglalkozó tagozatának elnöke a tervezett törvénymódosításokat bírálva úgy nyilatkozott:

Egy civil szervezet a törvény módosítása ellen tiltakozva több mint harmincezer aláírást gyűjtött.